Pages Menu
 

Categories Menu
Profesjonalny sprzęt do siłowni - orbitreki do ćwiczeń
Myślisz o tym by zadbać o formę i zacząć chodzić na siłownię? Zanim wykupisz karnet najpierw postaw przed sobą jasno określony cel. Jeśli twoim celem jest utrata
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Jagody acai berry 900 i opinie jakie o nich krążą...
Acai Berry 900 to jeden z nowszych produktów wśród suplementów diety. Pytanie brzmi czy jest to środek skuteczny. W internecie nie brak bowiem pozytywnych opinii na
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Bazylia

Bazylia (Ocimum L.) jest rodzajem z rodziny wargowych liczącym około 150 gatunków, które ros­ną dziko w krajach subtropikalnych i tropikalnych. Rośliny giną podczas niewielkich przymrozków, a nawet w niskich temperaturach dodatnich. W Związku Radzieckim uprawia się trzy gatunki bazylii: eugenolową , pospolitą i miętolistną
Bazylia eugenolową jest półkrzewem zwykle o pokroju stożko­watym, wysokości do 100 cm. Uprawia się ją w Afryce, Indiach i na Półwyspie Malajskim, w ZSRR — jako roślinę roczną (Krym, Kaukaz). System korzeniowy rozgałęziony, wiązkowa ty. Pęd głów­ny i większa część pędów bocznych zakończone są kłosokształtny- mi kwiatostanami z kwiatami osadzonymi w niby w kólkach. Liście duże, ogonkowe, naprzeciwległe, jajowato-lancetowate, o brzegach piłkowanych, od spodu owłosione. Kwiaty żółte. Pręcików cztery, dwa z nich krótsze. Kwiaty rozwijają się w sierpniu, owoce doj­rzewają we wrześniu. Rozłupki drobne (masa 1000 sztuk 0,6— —0,7 g), kuliste, gładkie, po namoczeniu silnie śluzo waciejące.

Uprawiana jest w celu pozyskiwania z zielonej masy olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: eugenol (do 70%), metylo- chawikol, kamfora i ocymen. Olejek eteryczny i czysty eugenol używane są w perfumerii i przemyśle spożywczym jako środek aro­matyczny, a także jako surowiec do pozyskiwania waniliny. Euge­nol stosowany jest w praktyce dentystycznej jako środek dezynfek­cyjny i dezodorant. W Nikit- skim Ogrodzie Botanicznym otrzymano mieszańce bazylii eugenolowej i miętolistnej, od­znaczające się większą wydaj­nością olejku eterycznego i eu­genolu (odmiana Jubilejnyj).Gatunek ten uprawia się z roz­sady; którą sadzi się w rozsta­wie 45X45 cm lub systemem kwadratowo-gniazdowym 60 X X 60 cm po dwie rośliny w gnieździe. Bazylia pospolita rośnie dziko w Iranie, Chinach i tropikalnej Ameryce, w ZSRR — na po­łudniu części europejskiej, Kau­kazie, w Azji Środkowej i na Dalekim Wschodzie.