Pages Menu
 

Categories Menu
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Berberys

Berberys (Berberis L.) jest rodzajem z rodziny berberysowatych (Berberidaceae Juss). obejmującym 175 gatunków. W stanie dzi­kim występuje powszechnie w europejskiej części ZSRR, Europie (prócz Grecji), na Kaukazie Północnym oraz w górach Azji Środ­kowej i Południowo-Zachodniej; uprawia się go w Hiszpanii, Gre­cji i w Alpach. Miczurin wyhodował berberys z jagodami bez nasion. W USA niszczy się berbe­rys jako drugą roślinę żywicielską patogena rdzy źdźbłowej zbóż — grzyba Puccinia grami- nis. W ZSRR od roku 1934 za­broniono sadzenia berberysu w rejonach zbożowych. W medy­cynie radzieckiej wykorzystuje się dwa gatunki: berberys zwy­czajny i amurski.

Berberys zwyczajny jest rozgałęzionym krzewem do 3 m wysokości, z żółtymi kwiatami osadzonymi pojedynczo lub zebranymi w grona. Owoc — podługowata, jaskrawoczerwona jagoda z 2—3 nasionami. Kwitnie w maju — czerwcu, owoce dojrzewają we wrześniu — październiku.
Owoce zbiera się przed całkowitym dojrzeniem, ponieważ dojrzałe są bardzo miękkie i łatwo ulegają zgnieceniu. Dla potrzeb domowych przesypuje się owoce cukrem i przechowuje w chłodnym miejscu, a także suszy na słońcu, w piecu lub suszarni. Owo­ce berberysu zawierają do 5% cukrów, 6,5% kwasów organicznych (głównie jabłkowego), witaminę C (150 mg%), witaminę E, karoten i pektyny; nasiona — 15% tłuszczu.
W starożytności drewno berberysu było powszechnie stosowane w stolarstwie i tokarstwie. Z soku owoców otrzymuje się czerwo­ny atrament, z młodych liści sporządza sałaty, z całych owoców zaś — potrawy dietetyczne, soki, wody owocowe, syropy, kwas, wina, likiery, nalewki, konfitury i dżem. Przemysł cukierniczy używa jagód berberysu zamiast cytryny i octu. Czeskie wino ber­berysowe zaleca się przy zaparciach, bólach głowy i dyfterycie.
Jako roślinę leczniczą stosowali berberys już mieszkańcy starożytnego Babilonu i Indii. W wiekach średnich wykryto dodatnie działanie berberysu przy żółtaczce i malarii. Owoce doskonale gaszą pragnienie i pobudzają apetyt; w lecznictwie ludowym stosowane są jako środek żółcio- i moczopędny. Sok działa lekko przeczyszczająco