Pages Menu
 

Categories Menu
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Bieluń

Bieluń (Datura L.) jest rodzajem z rodziny psiankowatych, do którego należą rośliny zielne (rzadziej krzewy i drzewa). Liczy on około 100 gatunków rozpowszechnionych głów­nie w gorących krajach obu półkul. W ZSRR uprawia się 2 ga­tunki: bieluń dziędzierzawę i bieluń indiański

Bieluń dziędzierzawa jest rośliną roczną o nieprzyjemnym za­pachu. Uprawia się go we Francji, na Węgrzech, w Japonii, ZSRR (Kaukaz Północny i Ukraina) i w Polsce. Korzeń wrzecionowaty, rozgałęziony. Łodyga wzniesiona, widlasto rozgałęziona, naga, do 120 cm wysokości. Ogonki i nerwy liści z wierzchu miękko owło­sione. Liście jajowate, grubo zatokowo ząbkowane, skrętoległe, ogonkowe. Kwiaty duże, osadzone pojedynczo, białe. Korona rurkowatolejkowata. Pręcików 5, słupek 1 z górną dwukomorową zalążnią pokrytą szczecinkami. Owoc — jajowata torebka pokryta twardymi, grubymi kolcami. Nasiona kulistonerkowate, czarne, matowe. Masa 1000 nasion 7—10 g. Kwitnienie od czerwca do je­sieni, owocowanie od lipca. Liście zbiera się w okresie kwitnienia rośliny, suszy na powietrzu, na strychu lub w suszarniach. Roślina trująca.
Wszystkie części rośliny zawierają alkaloidy; głównymi są hyo- scyjamina (atropina) i hyoscyna (skopolamina). Mają one właści­wości m.in. przeciwskurczowe. Surowcem są liście, ziele i korzenie. Zawartość alkaloidów w liściach wynosi 0,23—0,27%. Preparaty bielunia dziędzierzawy  stosowane są w medycynie do leczenia dychawicy oskrzelowej, chorób psychicznych i neurologicznych oraz jako środki spazmolityczne. Liście bielunia wchodzą w skład mieszanek przeciwastmatycznych do palenia.