Pages Menu
 

Categories Menu
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Bieluń

Bieluń (Datura L.) jest rodzajem z rodziny psiankowatych, do którego należą rośliny zielne (rzadziej krzewy i drzewa). Liczy on około 100 gatunków rozpowszechnionych głów­nie w gorących krajach obu półkul. W ZSRR uprawia się 2 ga­tunki: bieluń dziędzierzawę i bieluń indiański

Bieluń dziędzierzawa jest rośliną roczną o nieprzyjemnym za­pachu. Uprawia się go we Francji, na Węgrzech, w Japonii, ZSRR (Kaukaz Północny i Ukraina) i w Polsce. Korzeń wrzecionowaty, rozgałęziony. Łodyga wzniesiona, widlasto rozgałęziona, naga, do 120 cm wysokości. Ogonki i nerwy liści z wierzchu miękko owło­sione. Liście jajowate, grubo zatokowo ząbkowane, skrętoległe, ogonkowe. Kwiaty duże, osadzone pojedynczo, białe. Korona rurkowatolejkowata. Pręcików 5, słupek 1 z górną dwukomorową zalążnią pokrytą szczecinkami. Owoc — jajowata torebka pokryta twardymi, grubymi kolcami. Nasiona kulistonerkowate, czarne, matowe. Masa 1000 nasion 7—10 g. Kwitnienie od czerwca do je­sieni, owocowanie od lipca. Liście zbiera się w okresie kwitnienia rośliny, suszy na powietrzu, na strychu lub w suszarniach. Roślina trująca.
Wszystkie części rośliny zawierają alkaloidy; głównymi są hyo- scyjamina (atropina) i hyoscyna (skopolamina). Mają one właści­wości m.in. przeciwskurczowe. Surowcem są liście, ziele i korzenie. Zawartość alkaloidów w liściach wynosi 0,23—0,27%. Preparaty bielunia dziędzierzawy  stosowane są w medycynie do leczenia dychawicy oskrzelowej, chorób psychicznych i neurologicznych oraz jako środki spazmolityczne. Liście bielunia wchodzą w skład mieszanek przeciwastmatycznych do palenia.