Pages Menu
 

Categories Menu
Terapia z alpakami
Alpaki – zwierzęta południowoamerykańskie często mylone z lamami – są wykorzystywane do tego aby pomóc ludziom w każdym wieku poradzić sobie z traumą, problemami ze zdrowiem psychicznym oraz zwiększyć
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Jak utrzymać zgrabną sylwetkę? 5 porad dla początkujących
Rozpoczęcie przygody ze zdrowym, aktywnym stylem życia może być wyjątkowo trudne. W końcu dla wielu z nas aktywność fizyczna jest uciążliwa i męcząca, a sama dieta
Profesjonalny sprzęt do siłowni - orbitreki do ćwiczeń
Myślisz o tym by zadbać o formę i zacząć chodzić na siłownię? Zanim wykupisz karnet najpierw postaw przed sobą jasno określony cel. Jeśli twoim celem jest utrata

Posted by on mar 8, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon – uznanie na świecie

Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla przypraw”, tak bardzo ją pokochali! Czy wiesz już o jakiej roślinie jest tutaj mowa?

Estragon – z łaciny Artemisia dracunculus – to porastająca na dziko tereny południowej i wschodniej Europy, a także niektóre obszary Ameryki Północnej i Azji roślina pochodząca z rodziny roślin astrowatych.

Twierdzi się, że ziele to rosło pierwotnie przy brzegach rzek Syberii. Stosuje się również inne nazwy, na przykład Bylica draganek lub bylica głupich

Nazwę swą zawdzięcza łacińskiemu słowu draco (wąż). Oryginalny układ korzeni tej rośliny nieco przypomina kształtem węża, widać więc skąd czerpano inspirację na nazwę.

W dzisiejszych czasach używamy najczęściej w kuchni, chociaż są również praktyki medycyny domowej, które wykorzystują go.

Opis ogólny rośliny

Jest to wieloletnia bylina o wysokiej i stosunkowo twardej łodydze (sięga ona aż do 150cm!), którą obrastają wąskie, zwisające liście o delikatnie zaostrzonych końcach. Kwiat rośliny ma najczęściej żółtą lub białą barwę, bardzo rzadko można zaobserwować pełny rozkwit.

Ziele uprawia się w wielu krajach świata, nie wymaga ono specjalnej pielęgnacji – najistotniejsze jest oczywiście pamiętanie o podlewaniu, a także cykliczne pozbywanie się wyrastających chwastów.

Należy pamiętać, że roślina ta źle znosi przymrozki, dlatego przycięcie jej i osłonienie przed nastaniem zimy zdaje się być dobrym pomysłem. Najważniejszą częścią ziela są liście, które możemy zrywać w dowolnym momencie jego wzrostu. Wykorzystać ją można w formie przyprawy do różnych potraw bądź jako składnik preparatu leczniczego.

Świetnie smakuje zarówno świeży jak i suszony. Uwaga! Specyficzny smak tej przyprawy potrafi łatwo zdominować potrawę, zaleca się więc uwagę podczas jego stosowania!

Co zrobić z estragonem w kuchni?

Estragonu można użyć w rozmaitych potrawach. Często używa się go w włoskich, hiszpańskich, francuskich czy niemieckich specjałach!

Jest to ziele, które potrafi nadać niepowtarzalnego charakteru i aromatu sałatkom, daniom mięsnym i jarskim, sosom, zupom a nawet owocom morza!