Pages Menu
 

Categories Menu
Jak pokonać zachcianki żywieniowe
Jeśli chcesz schudnąć lub chcesz uzyskać sprawne ciało, musisz kontrolować swoje zachcianki. Jeśli więc i Ty borykasz się z tym problemem, to te proste wskazówki pomogą Ci w walce z zachciankami.
Nie
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Profesjonalny sprzęt do siłowni - orbitreki do ćwiczeń
Myślisz o tym by zadbać o formę i zacząć chodzić na siłownię? Zanim wykupisz karnet najpierw postaw przed sobą jasno określony cel. Jeśli twoim celem jest utrata
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy

Posted by on mar 8, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon – uznanie na świecie

Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla przypraw”, tak bardzo ją pokochali! Czy wiesz już o jakiej roślinie jest tutaj mowa?

Estragon – z łaciny Artemisia dracunculus – to porastająca na dziko tereny południowej i wschodniej Europy, a także niektóre obszary Ameryki Północnej i Azji roślina pochodząca z rodziny roślin astrowatych.

Twierdzi się, że ziele to rosło pierwotnie przy brzegach rzek Syberii. Stosuje się również inne nazwy, na przykład Bylica draganek lub bylica głupich

Nazwę swą zawdzięcza łacińskiemu słowu draco (wąż). Oryginalny układ korzeni tej rośliny nieco przypomina kształtem węża, widać więc skąd czerpano inspirację na nazwę.

W dzisiejszych czasach używamy najczęściej w kuchni, chociaż są również praktyki medycyny domowej, które wykorzystują go.

Opis ogólny rośliny

Jest to wieloletnia bylina o wysokiej i stosunkowo twardej łodydze (sięga ona aż do 150cm!), którą obrastają wąskie, zwisające liście o delikatnie zaostrzonych końcach. Kwiat rośliny ma najczęściej żółtą lub białą barwę, bardzo rzadko można zaobserwować pełny rozkwit.

Ziele uprawia się w wielu krajach świata, nie wymaga ono specjalnej pielęgnacji – najistotniejsze jest oczywiście pamiętanie o podlewaniu, a także cykliczne pozbywanie się wyrastających chwastów.

Należy pamiętać, że roślina ta źle znosi przymrozki, dlatego przycięcie jej i osłonienie przed nastaniem zimy zdaje się być dobrym pomysłem. Najważniejszą częścią ziela są liście, które możemy zrywać w dowolnym momencie jego wzrostu. Wykorzystać ją można w formie przyprawy do różnych potraw bądź jako składnik preparatu leczniczego.

Świetnie smakuje zarówno świeży jak i suszony. Uwaga! Specyficzny smak tej przyprawy potrafi łatwo zdominować potrawę, zaleca się więc uwagę podczas jego stosowania!

Co zrobić z estragonem w kuchni?

Estragonu można użyć w rozmaitych potrawach. Często używa się go w włoskich, hiszpańskich, francuskich czy niemieckich specjałach!

Jest to ziele, które potrafi nadać niepowtarzalnego charakteru i aromatu sałatkom, daniom mięsnym i jarskim, sosom, zupom a nawet owocom morza!