Pages Menu
 

Categories Menu
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Rekreacja na terenie ogrodu
Współczesne tarasy coraz częściej stanowią przedłużenie przestrzeni wypoczynkowej salonu. Jak je aranżować, by spełniały oczekiwania użytkowników? Z pewnością nie powinno w nich zabraknąć wygodnych
Dobry peeling medyczny - złuszczanie naskórka Warszawa Mokotów
Skóra, która dobrze oddycha jest piękniejsza. Dlatego tak ważne jest, by pamiętać o cyklicznym wykonywaniu peelingu, który ściera zewnętrzną warstwę naskórka
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Jagody acai berry 900 i opinie jakie o nich krążą...
Acai Berry 900 to jeden z nowszych produktów wśród suplementów diety. Pytanie brzmi czy jest to środek skuteczny. W internecie nie brak bowiem pozytywnych opinii na

Posted by on marzec 8, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon – uznanie na świecie

Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla przypraw”, tak bardzo ją pokochali! Czy wiesz już o jakiej roślinie jest tutaj mowa?

Estragon – z łaciny Artemisia dracunculus – to porastająca na dziko tereny południowej i wschodniej Europy, a także niektóre obszary Ameryki Północnej i Azji roślina pochodząca z rodziny roślin astrowatych.

Twierdzi się, że ziele to rosło pierwotnie przy brzegach rzek Syberii. Stosuje się również inne nazwy, na przykład Bylica draganek lub bylica głupich

Nazwę swą zawdzięcza łacińskiemu słowu draco (wąż). Oryginalny układ korzeni tej rośliny nieco przypomina kształtem węża, widać więc skąd czerpano inspirację na nazwę.

W dzisiejszych czasach używamy najczęściej w kuchni, chociaż są również praktyki medycyny domowej, które wykorzystują go.

Opis ogólny rośliny

Jest to wieloletnia bylina o wysokiej i stosunkowo twardej łodydze (sięga ona aż do 150cm!), którą obrastają wąskie, zwisające liście o delikatnie zaostrzonych końcach. Kwiat rośliny ma najczęściej żółtą lub białą barwę, bardzo rzadko można zaobserwować pełny rozkwit.

Ziele uprawia się w wielu krajach świata, nie wymaga ono specjalnej pielęgnacji – najistotniejsze jest oczywiście pamiętanie o podlewaniu, a także cykliczne pozbywanie się wyrastających chwastów.

Należy pamiętać, że roślina ta źle znosi przymrozki, dlatego przycięcie jej i osłonienie przed nastaniem zimy zdaje się być dobrym pomysłem. Najważniejszą częścią ziela są liście, które możemy zrywać w dowolnym momencie jego wzrostu. Wykorzystać ją można w formie przyprawy do różnych potraw bądź jako składnik preparatu leczniczego.

Świetnie smakuje zarówno świeży jak i suszony. Uwaga! Specyficzny smak tej przyprawy potrafi łatwo zdominować potrawę, zaleca się więc uwagę podczas jego stosowania!

Co zrobić z estragonem w kuchni?

Estragonu można użyć w rozmaitych potrawach. Często używa się go w włoskich, hiszpańskich, francuskich czy niemieckich specjałach!

Jest to ziele, które potrafi nadać niepowtarzalnego charakteru i aromatu sałatkom, daniom mięsnym i jarskim, sosom, zupom a nawet owocom morza!