Pages Menu
 

Categories Menu
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Gryka

Gryka jest rodzajem z rodziny rdestowatych . Na półkuli północnej i w ZSRR wystę­pują trzy gatunki gryki: zwyczajna , tatarka — roślina wieloletnia. W ZSRR, Chinach, USA i Kanadzie wyhodowano formy z pod­wojoną liczbą chromosomów (2n = 32), wyróżniające się silnym wzrostem i późnym dojrzewaniem. Grykę zwyczajną uprawia się głównie w strefach umiarkowanych. Kwiaty białe lub różowe, zebrane w wiechy. Okwiat pięciodziałkowy. Pręcików 8, słupek 1 z 3 szyjkami. Liście skrętoległe, ogonkowe, trójkątnie sercowate lub prawie strzałkowate. Kwiaty odwiedzane są przez pszczoły, muchy, gąsieniczniki i motyle. Owoc — orzeszek.
Grykę zaczęto uprawiać przed przeszło 4 tysiącami lat, naj­pierw w górskich rejonach północnych Indii, następnie w Chinach, na Półwyspie Koreańskim, w Japonii i Azji Środkowej. Siady uprawy gryki znalazły ekspedycje N. Przewalskiego i W. Roborowskiego w zabytkach po wymarłych rolniczych mieszkańcach Gobi, Mongolii, Sinciangu i Fergany. W końcu II — na początku I tysiąclecia przed naszą erą gryka dostała się przez Iran na Za­kaukazie; znacznie później pojawiła się w Europie (XV w.), Ame­ryce Północnej, a w ostatnich czasach — w Afryce.
Kaszę gryczaną jedli już Hunnowie i Mongołowie. Nasiona gry­ki razem z żytem, jęczmieniem i pszenicą znaleziono w cmentarzyskach mieszkańców Północy.
W XVI w. gryka była szeroko rozpowszechniona w Rosji i — podobnie jak pszenica — stano­wiła przedmiot eksportu do Eu­ropy Zachodniej. Z Rosji gryka dostała się przez Polskę do Nie­miec, a następnie do Francji i Ameryki. Do Ameryki przy­wożono ją od strony Pacyfiku — z Chin i Japonii. Obecnie pierwsze miejsce na świecie pod względem powierzchni uprawy i globalnych zbiorów gryki zaj­muje Związek Radziecki.
Grykę zwyczajną uprawia się dla uzyskania nasion, rutyny i jako roślinę miododajną. Z na­sion produkuje się kasze (cało- ziarnistą, krakowską i in.) i mąkę do sporządzania drobnych wypie­ków, blinów i racuszków. W górach Indii gryka jest rośliną chle­bową, w dolinach — warzywną (łodygi i liście). W Chinach i Ja­ponii robi się z mąki makaron. Czasem mąkę gryczaną stosuje się jako składnik tanich gatunków czekolady.
Nasiona gryki — zależnie od rejonu i warunków uprawy — za­wierają 10—16% białka (w południowych rejonach więcej niż w północnych), 60—84% skrobi, 0,3—0,5% cukrów, 2,0—3,0% tłu­szczu, celulozę, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt, kwasy jabłkowy i cytrynowy, witaminy B2, PP i P.
Białka gryki są cenniejsze od białek zbóż; pod względem war­tości odżywczej i strawności są zbliżone do białek roślin motyl­kowych; tłuszcze są stosunkowo odporne na utlenianie, toteż kaszę gryczaną można długo przechowywać.
Odpady z przerobu orzeszków (łuski i pył mączny), zmieszane z innymi paszami, służą do tuczenia zwierząt gospodarskich i dro­biu. Plewy i słoma zbliżone są pod względem wartości pokarmo­wej do zbóż jarych. Skarmiane są w umiarkowanych ilościach (w przeciwnym wypadku u biało umaszczonych zwierząt może wystąpić wysypka gryczana). Słomy używa się również na ściółkę i na opał, a w praktyce sadowniczej — do zadymiania sadów w celu ochrony drzew przed wiosennymi przymrozkami. Łuski służą na opał, a popiół — do produkcji węglanu potasowego. Poza
tym gryka jest doskonałą rośliną miododajną (z 1 ha plantacji otrzymuje się 60—100 kg miodu).
Z liści i kwiatów gryki pozyskuje się rutynę (witaminę P) , stosowaną do leczenia miażdżycy, nadciśnienia, zapalenia opłucnej, krwotoków, krwawień, reumatyzmu, zapalenia otrzewnej, zapale­nia wsierdzia, krwotocznego zapalenia nerek, jaskry, szkarlaty­ny. Polskie preparaty zawierające rutynę, to Rutina (tabletki), Rutisol (kro­ple), Rutinoscorbin (drażetki) i Amifen (drażetki).