Pages Menu
 

Categories Menu
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Kamelia

Kamelia (Camellia L.) należy do rodziny herbatowatych. Z uprawianych kamelii znaczenie lecznicze mają: kamelia mała i kamelia japońska.
Kamelia mała jest wiecznie zielonym krzewem lub małym drzewkiem wysokości 2,5—3 m. Pochodzi z Chin i Japonii. Uprawiana jest w południowo-wschodnich Chinach, Wietnamie, Japonii, Indiach, Birmie i ZSRR (Abchazja, Adżaria). Na gruzińskich plantacjach herbaty stanowi chwast trudny do zniszczenia. Młode pędy omszone. Liście skrętoległe, krótkoogonkowe, skórzaste, piłkowane, ciemnozielone, błyszczące. Kwitnienie we wrześniu — grudniu. Kwiaty duże, siedzące, o koronie 5—6-płatkowej. Płatki różowe, purpurowe, rzadziej białe. Pręciki liczne, słupek jeden. Owoce dojrzewają w październiku — listopadzie następnego roku po kwitnieniu. Owocem jest zdrewniała, czerwonobrunatna toreb¬ka z 1—5 (6—8) nasionami, pękająca wzdłuż trzech szwów. Nasiona ciemnobrązowe lub prawie czarne. Masa 1000 nasion 750——1000 g.
Makuchy stanowią opał lub nawóz niszczący jednocześnie szkodniki roślin uprawnych.
Jek działa silnie bakteriobójczo. Olej wchodzi w skład różnych roztworów, maści, past i emulsji.
Kamelia japońska uprawiana jest w Europie Zachodniej, USA, Japonii i ZŚRR (Gruzja i Azerbejdżan). Liście stanowią namiastkę herbaty. Olej z nasion (do 70%) używany jest do potraw, do barwienia i oświetlenia, jako smar do zegarków oraz do produkcji mydła; otrzymuje się z niego kwas oleinowy. Z nasion natomiast pozyskuje się glikozyd — kamelinę, stosowaną w medycynie przy zapaleniu mięśnia sercowego.