Pages Menu
 

Categories Menu
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Odżywki węglowodanowe - suplementy diety sklep internetowy
Wiosna to ostatni dzwonek na to by coś zrobić ze swoim ciałem by móc pięknie wyglądać latem na plaży. Czasu coraz mniej a odchudzanie nie idzie po naszej myśli?
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Kamelia

Kamelia (Camellia L.) należy do rodziny herbatowatych. Z uprawianych kamelii znaczenie lecznicze mają: kamelia mała i kamelia japońska.
Kamelia mała jest wiecznie zielonym krzewem lub małym drzewkiem wysokości 2,5—3 m. Pochodzi z Chin i Japonii. Uprawiana jest w południowo-wschodnich Chinach, Wietnamie, Japonii, Indiach, Birmie i ZSRR (Abchazja, Adżaria). Na gruzińskich plantacjach herbaty stanowi chwast trudny do zniszczenia. Młode pędy omszone. Liście skrętoległe, krótkoogonkowe, skórzaste, piłkowane, ciemnozielone, błyszczące. Kwitnienie we wrześniu — grudniu. Kwiaty duże, siedzące, o koronie 5—6-płatkowej. Płatki różowe, purpurowe, rzadziej białe. Pręciki liczne, słupek jeden. Owoce dojrzewają w październiku — listopadzie następnego roku po kwitnieniu. Owocem jest zdrewniała, czerwonobrunatna toreb¬ka z 1—5 (6—8) nasionami, pękająca wzdłuż trzech szwów. Nasiona ciemnobrązowe lub prawie czarne. Masa 1000 nasion 750——1000 g.
Makuchy stanowią opał lub nawóz niszczący jednocześnie szkodniki roślin uprawnych.
Jek działa silnie bakteriobójczo. Olej wchodzi w skład różnych roztworów, maści, past i emulsji.
Kamelia japońska uprawiana jest w Europie Zachodniej, USA, Japonii i ZŚRR (Gruzja i Azerbejdżan). Liście stanowią namiastkę herbaty. Olej z nasion (do 70%) używany jest do potraw, do barwienia i oświetlenia, jako smar do zegarków oraz do produkcji mydła; otrzymuje się z niego kwas oleinowy. Z nasion natomiast pozyskuje się glikozyd — kamelinę, stosowaną w medycynie przy zapaleniu mięśnia sercowego.