Pages Menu
 

Categories Menu
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Kardamon malabarski

Kardamon malabarski jest byliną kłączową wysokości 2—4 m, z rodziny imbirowatych. Gatunek ten ma 2 odmiany: var. minuscula i var. major. Na skalę przemysłową uprawia się go w Indiach, Birmie, na Półwyspie Indochińskim, w południowych Chinach, Indonezji, na Cejlonie, w Gwatemali i Salwadorze. Po¬chodzi z Indii. Liście lancetowate, do 70 cm długości i do 8 cm szerokości, o krótkich pochwach i małych, tępych języczkach. Kwiatostanem jest długie grono. Kwiaty osadzone są po 3—6 v/ pachwinach wąskich, tępych przykwiatków. Kielich trójzrębowy, korona bladozielona. Pręcików 3, ale tylko jeden zawiera w pylniku płodny pyłek. Owocem jest torebka 3-komorowa, trój- graniasta, podłużnie bruzdowana, żółtawa lub brunatnawa, zawierająca 8—16 nasion (część użytkowa). Nasiona są aromatyczne, drobne, brunatne lub czerwonawe, nieprawidłowego, kanciastego kształtu, nieco zmarszczone poprzecznie, o smaku korzenno-palącym.
Znaczenie gospodarcze i lecznicze. Nasiona odmiany minuscula (uprawianej w Indiach) zawierają 3,5—8% olejku eterycznego, dużo skrobi, tłuszczu i szczawianu wapnia. Nasiona mniej war¬tościowej odmiany major zawierają 4—6% olejku eterycznego.
W Azji używa się wysuszonych owoców do sporządzania środ¬ków do żucia i do aromatyzowania kawy, w Europie — jako przy¬prawy korzennej w piekarnictwie, do produkcji kiełbas i marynat, jako dodatku do potraw, kiszonek i sosów. Olejek eteryczny sto¬sowany jest w przemyśle cukierniczym, konserwowym, tytonio- wym, farmaceutycznym (środek przeciw wzdęciom i nadmiernej fermentacji) oraz przy produkcji likierów.
W starożytnej Grecji, starożytnym Rzymie i średniowiecznej Europie nasiona kardamonu stosowano dla poprawy trawienia, przy bólach głowy, kaszlu, chorobach nerek i jako środek wiatro- pędny. Obecnie farmakopee wielu krajów zalecają kardamon przy astmie i bólach głowy, w celu poprawy apetytu i przeciw wzdę¬ciom.
Rozmnażanie i agrotcchnika. Kardamon rozmnaża się za pomocą kłączy, rzadziej — nasion. Rozstawa sadzenia wynosi zwykle 100 X X100 cm. Roślina nie znosi przymrozków. Pierwszy plon uzyskuje się z 2—4-letniej plantacji, pełny — w piątym roku, po czym produktywność roślin maleje. Plon torebek z nasionami waha się od 1,1 do 2,5 t z 1 ha. Wydatek suchego produktu wynosi 25— —28%, plon nasion — 0,5—1 t z 1 ha.