Pages Menu
 

Categories Menu
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Rekreacja na terenie ogrodu
Współczesne tarasy coraz częściej stanowią przedłużenie przestrzeni wypoczynkowej salonu. Jak je aranżować, by spełniały oczekiwania użytkowników? Z pewnością nie powinno w nich zabraknąć wygodnych
Jagody acai berry 900 i opinie jakie o nich krążą...
Acai Berry 900 to jeden z nowszych produktów wśród suplementów diety. Pytanie brzmi czy jest to środek skuteczny. W internecie nie brak bowiem pozytywnych opinii na
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Zupy krem z buraków.
Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.
Przepisy na zupy krem z buraczków.
1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

- 2 duże
Jak poprawnie obliczyć BMI
Dla użytkowników siłowni i fitness clubów bardzo ważne jest kontrolowanie swoich postępów. Systematyczne pomiary i obserwacje dają pogląd, czy treningi przynoszą zadowalające efekty.
Punktem
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Kardamon malabarski

Kardamon malabarski jest byliną kłączową wysokości 2—4 m, z rodziny imbirowatych. Gatunek ten ma 2 odmiany: var. minuscula i var. major. Na skalę przemysłową uprawia się go w Indiach, Birmie, na Półwyspie Indochińskim, w południowych Chinach, Indonezji, na Cejlonie, w Gwatemali i Salwadorze. Po¬chodzi z Indii. Liście lancetowate, do 70 cm długości i do 8 cm szerokości, o krótkich pochwach i małych, tępych języczkach. Kwiatostanem jest długie grono. Kwiaty osadzone są po 3—6 v/ pachwinach wąskich, tępych przykwiatków. Kielich trójzrębowy, korona bladozielona. Pręcików 3, ale tylko jeden zawiera w pylniku płodny pyłek. Owocem jest torebka 3-komorowa, trój- graniasta, podłużnie bruzdowana, żółtawa lub brunatnawa, zawierająca 8—16 nasion (część użytkowa). Nasiona są aromatyczne, drobne, brunatne lub czerwonawe, nieprawidłowego, kanciastego kształtu, nieco zmarszczone poprzecznie, o smaku korzenno-palącym.
Znaczenie gospodarcze i lecznicze. Nasiona odmiany minuscula (uprawianej w Indiach) zawierają 3,5—8% olejku eterycznego, dużo skrobi, tłuszczu i szczawianu wapnia. Nasiona mniej war¬tościowej odmiany major zawierają 4—6% olejku eterycznego.
W Azji używa się wysuszonych owoców do sporządzania środ¬ków do żucia i do aromatyzowania kawy, w Europie — jako przy¬prawy korzennej w piekarnictwie, do produkcji kiełbas i marynat, jako dodatku do potraw, kiszonek i sosów. Olejek eteryczny sto¬sowany jest w przemyśle cukierniczym, konserwowym, tytonio- wym, farmaceutycznym (środek przeciw wzdęciom i nadmiernej fermentacji) oraz przy produkcji likierów.
W starożytnej Grecji, starożytnym Rzymie i średniowiecznej Europie nasiona kardamonu stosowano dla poprawy trawienia, przy bólach głowy, kaszlu, chorobach nerek i jako środek wiatro- pędny. Obecnie farmakopee wielu krajów zalecają kardamon przy astmie i bólach głowy, w celu poprawy apetytu i przeciw wzdę¬ciom.
Rozmnażanie i agrotcchnika. Kardamon rozmnaża się za pomocą kłączy, rzadziej — nasion. Rozstawa sadzenia wynosi zwykle 100 X X100 cm. Roślina nie znosi przymrozków. Pierwszy plon uzyskuje się z 2—4-letniej plantacji, pełny — w piątym roku, po czym produktywność roślin maleje. Plon torebek z nasionami waha się od 1,1 do 2,5 t z 1 ha. Wydatek suchego produktu wynosi 25— —28%, plon nasion — 0,5—1 t z 1 ha.