Pages Menu
 

Categories Menu
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Zielona alga na oczyszczanie - chlorella. Dieta oczyszczająca organizm - skuteczna kuracja
Dieta na oczyszczanie organizmu powinna zawierać takie elementy, które usuwają toksyny z organizmu i pozwalają na oczyszczenie
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano
Terapia z alpakami
Alpaki – zwierzęta południowoamerykańskie często mylone z lamami – są wykorzystywane do tego aby pomóc ludziom w każdym wieku poradzić sobie z traumą, problemami ze zdrowiem psychicznym oraz zwiększyć

Posted by on kw. 21, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Kiwi – odżywczy owoc

Kiwi – odżywczy owoc

Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały owoc dla tych, którzy walczą o szczupłą sylwetkę. Mogą go jeść także cukrzycy, bo choć kiwi zawiera węglowodany, ma niski indeks glikemiczny. Ten, kto regularnie spożywa kiwi, dba o swoje zdrowie.

Moc witamin i minerałów

We wnętrzu znajdziemy wiele witamin, ale główną z nich jest witamina C. W składzie są również obecne: K, B6, A i E. Miąższ zawiera sporo potasu, magnezu, cynku, fosforu, wapnia i żelaza. Kiwi jest bogate w kwasy Omega-3 oraz polifenole, ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz węglowodanów prostych jest w nim sporo błonnika i białka.

Na co pomaga?

Jest dobre prawie na wszystko. Kiwi składniki odżywcze i wiele właściwości każą traktować nam ten owoc jako doskonałe superfoods. Czerwona odmiana owocu to moc przeciwutleniaczy, które chronią przed zachorowaniem na nowotwór, zwłaszcza jamy ustnej. Ułatwia leczenie grypy, podawane jest przy infekcjach. Kiwi to doskonała ochrona całego układu odpornościowego. Likwiduje bakterie i wirusy, uodparnia organizm. Potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a luteina zwalcza nadciśnienie. Kiwi chroni serce. Inozytol, czyli alkohol cukrowy, który też skrywa owoc, odgrywa dużą rolę w reakcji organizmu na neuroprzekaźniki i hormony. Za sprawą serotoniny działa antydepresyjnie. Poprawia czynność płuc dotkniętych astmą oskrzelową i wspomaga układ oddechowy. Reguluje pracę jelit, jest pomocne przy zaparciach i oczyszczaniu. Ten, kto spożywa owoc, ma zdrową skórę. Witaminy E i A oraz antyoksydanty hamują namnażanie się wolnych rodników. Kiwi zapobiega utracie wzorku i chroni przed zaćmą oraz jaskrą.

Mały owoc, a duże korzyści

Kiwi z reguły jest bezpieczne dla wszystkich. Jego zawartość zaskakuje bogactwem minerałów i szerokim spektrum działania. Warto spożywać je regularnie. Owoc najlepiej smakuje w konsumpcji bezpośredniej.