Pages Menu
 

Categories Menu
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Terapia z alpakami
Alpaki – zwierzęta południowoamerykańskie często mylone z lamami – są wykorzystywane do tego aby pomóc ludziom w każdym wieku poradzić sobie z traumą, problemami ze zdrowiem psychicznym oraz zwiększyć
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Leczenie bólu głowy koprem ogrodowym

Koper ogrodowy jest przyprawową rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych, pochodzącą z krajów śródziemnomorskich. Uprawia się trzy formy: f. minus, f. submarginatum i f. hortorum.
Korzeń jest cienki, wrzecionowaty, łodyga pojedyncza, wzniesiona, rozgałęziona, wysokości do 150 cm. Liście potrójnie pierzaste, o odcinkach nitkowatych lub szczecinowatych z woskowym nalotem. Kwitnienie w lipcu — sierpniu. Kwiat ma kielich złożony z 5 bardzo małych działek i koronę z 5 żółtych płatków.
Pręcików 6, słupek 1. Kwiaty zebrane w baldach złożony. Owocem jest rozłupnia z błoniastą obwódką na brzegu, rozpadająca się na dwie rozłupki drobne, brązowe lub szare.
W starożytności i średniowieczu uprawiano koper jako roślinę przyprawową i leczniczą. W starożytnym Egipcie uważano go za lekarstwo na ból głowy. W Rosji koper był znany już w X w.
Koper uprawia się dla ziela i owoców. Liście i łodygi Zawierają witaminy: C (do 135 mg%).
Owoce odznaczają się wysoką zawartością olejku eterycznego 5—5%); używane są przy produkcji likierów i wódek, wyrobów jkierniczych, w piekarnictwie, przemyśle perfumeryjnym i my- lurskim, a także do aromatyzowania herbaty, octu, pieczywa, rjnarynat.
Z owoców kopru produkuje się w ZSRR preparat leczniczy Ljietin, stosowany w przewlekłej niewydolności naczyń wieńcowych, a także przy skurczach narządów trawienia (np. w kurczonych zapaleniach okrężnicy i in.). Preparat jest przeciwwskazany trzy nasilonych objawach niewydolności krążenia.
W lecznictwie ludowym nasiona kopru stosuje się jako środek żołądkowy, pobudzający i przeczyszczający. Napar z ziela w połączeniu z bromkiem sodu używany jest przy nadciśnieniu. Sproszkowane suche ziele lub napar z nasion zalecane są dla po-bawienia apetytu, jako środek moczopędny, mlekopędny i nasenny. Okłady z naparu zalecane są w zapalnych chorobach oczu i owrzodzeniach skóry.