Pages Menu
 

Categories Menu
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Rekreacja na terenie ogrodu
Współczesne tarasy coraz częściej stanowią przedłużenie przestrzeni wypoczynkowej salonu. Jak je aranżować, by spełniały oczekiwania użytkowników? Z pewnością nie powinno w nich zabraknąć wygodnych
Odżywki węglowodanowe - suplementy diety sklep internetowy
Wiosna to ostatni dzwonek na to by coś zrobić ze swoim ciałem by móc pięknie wyglądać latem na plaży. Czasu coraz mniej a odchudzanie nie idzie po naszej myśli?
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia
Jak schudnąć i utrzymać wagę?
Najważniejszą rzeczą w życiu jest zachowanie zdrowia i sprawności fizycznej. Jeśli masz nadwagę, musisz zmienić swoją dietę i zmienić rutynę ćwiczeń. Jest to jedyny sposób, aby zachować sprawność
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Leuzea krokoszowata

Leuzea krokoszowa jest byliną z rodziny złożonych. Rośnie dziko na Syberii, w Azji Środkowej i Mongolii Północnej, głównie w rejonach górskich, na wysokości 1700—2000 m n.p.m. Uprawiana jest w obwodach moskiewskim i nowosybirskim. Roślina ma poziome, zdrewniałe, zgrubiałe (o średnicy 0,6—2,6 cm), o swoistym, żywicznym zapachu kłącze z licznymi cienkimi, twardymi, sprężystymi korzeniami. Łodyga wysokości 50—180 cm, drobno bruzdowana, pajęczynowata owłosiona, nierozgałęziona i zwykle zakończona dużym, prawie kulistym kwiatostanem — koszyczkiem z okrywą o dachówkowato ułożonych listkach. Liście skrętoległe, pierzastosieczne, głęboko wcinane, eliptyczne lub podługowato jajowate, dolne — ogonkowe, górne — siedzące. Kwiaty purpurowo lila. Pręcików 5, słupek 1. Kwitnienie od drugiego roku życia rośliny w lipcu i na początku sierpnia (w obwodzie moskiewskim — w czerwcu). Owocem jest niełupka brunatnawa, podłużnie żebrowana, z wieńcem pierzastym szczecinek (pappus). Masa 1000 niełupek 11—19 g.
Znaczenie gospodarcze i lecznicze. Leuzea znana była lecznictwu ludowemu mieszkańców Ałtaju od co najmniej 200 lat. Według ich podań, korzeń leuzei „dźwiga człowieka z 14 chorób i napełnia go młodością”. W Rosji na roślinę tę, jako na stymulator energii mięśni, zwrócił uwagę syberyjski podróżnik G. Potanin w końcu ubiegłego wieku. Jednakże pierwsze badania farmakologiczne leuzei przeprowadzono dopiero w 1946 r., a biochemiczne — w 1947 r. Pierwszy preparat — nalewka z leuzei, pojawił się w aptekach w 1955 r.
W celach leczniczych stosuje się korzenie i kłącza leuzei. Ich skład chemiczny nie został jeszcze zbadany dostatecznie. Znale¬ziono w nich nieznaczną ilość alkaloidów, około 0,1% kwasu askor¬binowego, karoten, inulinę, olejek eteryczny, żywice, 5—10% garbników, sole fosforu i szczawian wapniowy. Jak wykazały ba¬dania przeprowadzone w Bułgarii, dwuletnie korzenie mają naj¬wyższe wskaźniki chemiczne.
Wyciąg płynny i nalewkę (przy użyciu 70-procentowego spiry¬tusu) stosuje się jako środki pobudzające i wzmacniające przy za-burzeniach czynnościowych układu nerwowego, przy umysłowym i fizycznym przemęczeniu, zmniejszonej zdolności do pracy, nie¬mocy płciowej i alkoholizmie nałogowym, przewlekłym. Dla pow¬szechnego użytku produkuje się wzmacniający napój „Sajany”, zawierający wyciąg płynny z leuzei i sok mandarynkowy.
Leuzea krokoszowata jest wartościową rośliną pastewną. Poda-wanie zwierzętom kiszonki z domieszką leuzei (do 10%) wpływa dodatnio na ich zdolność rozrodczą. Leuzea może rosnąć na tym samym miejscu 5—8 lat, dając corocznie plon zielonej masy wy-noszący 30—35 t z 1 ha. Roślina ta zasługuje na szczególną uwagę jako składnik mączki z traw.