Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy gojenia się różnego rodzaju urazów, a nawet, drobnych infekcji. Ziołom przypisuje się również właściwości odurzające i uśmierzające ból. W praktyce stosuje się wszystkie formy przechowywania ziół. Niewątpliwie najpopularniejsze to zioła świeże oraz suszone. Przekonaj się na czym polegają różnice pomiędzy suchymi i świeżymi ziołami.
Zioła świeże
Świeże zioła zawsze będą konkurować z ziołami suszonymi. Dziś każdy, kto wykazuje odrobinę dobrej woli może pozwolić sobie na mały zielarski domowy ogródek. Samodzielne hodowanie ziół w domowym zaciszu nie wymaga specjalistycznej wiedzy oraz dużego nakładu finansowego. Rośliny można wyhodować z nasion bądź z gotowych sadzonek.
Samodzielnie prowadzony ogródek to nie tylko zdrowe i ekologicznie dostarczone produkty do naszej kuchni, ale przede wszystkim satysfakcja! Świeżo hodowane zioła emanują mocnym aromatem dzięki czemu nasz dom wypełni się wieloma zapachami, nie rzadko, tuszując te mniej przyjemne. Naturalnie wyhodowane rośliny posiadają więcej składników odżywczych od swoich suszonych odpowiedników i idealnie sprawdzą się podczas każdego gotowania.
Zioła suszone
Suszone zioła to idealne rozwiązanie dla tych roślin, które nie zostały wykorzystane podczas sezonu letniego. Suszenie ziół to proces wymagający poświęcenia odpowiedniej ilości uwagi oraz czasu, dlatego jeśli nie czujesz się na siłach, aby podjąć się tego zadania proponujemy zakup, gotowych, już wysuszonych ziół. Suszenie ziół powinno przebiegać w pomieszczeniu zaciemnionym i dobrze wentylowanym, po to by nasze rośliny nie straciły swoich wartości odżywczych oraz pięknego koloru.
Wskazówka
Podczas uprawy ziół pamiętaj, żeby zapewnić roślinom odpowiednio dużo wilgoci oraz temperaturę w przedziale 15 a 20 st. C. Jeśli zdecydujesz się na suszenie ziół ogranicz dostęp do wilgoci i podkręć temperaturę do 35 st. C
Najnowsze komentarze