Pages Menu

Categories Menu
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Bazylia miętolistna

Bazylia miętolistna rośnie dziko w Afryce, południowych Chi­nach i w Australii. W ZSRR uprawiano ją jako roślinę roczną od 1928 r. na Ukrainie, w obwodzie woronieskim i w Kraju Krasnodarskim. Jest to wieloletni półkrzew wysokości 45—80 cm. Korzeń palowy. Łodyga wzniesiona. Kwiaty osadzone po 6—10 w niby- okółkach, tworzących na wierzchołku łodygi kwiatostany gronia- ste długości 10—35 cm. Korona biała lub różowa. Kwitnienie od czerwca do września. Pręcików 4, słupek 4-dzielny górny. Szyjka długa, nitkowata, rozszczepiona na dwie części, wystająca z koro­ny. Owoc — rozłupnia złożona z 4 nagich, nieco trójgraniastych, czarnych rozłupek (masa 1000 sztuk 0,5—0,8 g). Olejek eteryczny zawiera 60—70% kamfory prawoskrętnej. W krajach tropikalnych i subtropikalnych zastosowanie praktyczne znajdują jeszcze następujące gatunki bazylii: O. canum Sims., stosowany jest w postaci naparu przy stanach gorącz­kowych (zapach odstrasza moskity); O. kilimandsharicum Guerke (w zielu 0,68—3,3% olejku eterycznego w stosunku do suchej masy i 70% kamfory łatwej do wyekstrahowania; bardzo plenny); O. sanetum L. (olejek eteryczny zawiera eugenol; roślina korzenna i lecznicza); O. viride Willd. (olejek eteryczny zawiera do 65% tymolu; roślina lecznicza — przeciw trądowi, nieżytowi nosa i go­rączce; insektycyd — zapach liścia roztartego lub suchego rozpy­lonego odstrasza moskity; przyprawowa -proszek z suchych liści zastępuje pieprz; do sporządzania sałat).