Pages Menu
 

Categories Menu
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Co zrobić z asymetrią ułożeniową?
Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Trudno zatem dziwić się temu, że szczególnie w przypadku noworodków często martwimy się wieloma kwestiami związanymi ze zdrowiem naszej
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano
Odżywki: activlab, Beta Alanina
Jednym z najbardziej popularnych środków na odchudzanie jest produkt odżywki activlab. Wszyscy doskonale wiemy, że nasze mięśnie w głównej mierze składają się z białka. Jeśli więc chcemy
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka
Jak schudnąć i utrzymać wagę?
Najważniejszą rzeczą w życiu jest zachowanie zdrowia i sprawności fizycznej. Jeśli masz nadwagę, musisz zmienić swoją dietę i zmienić rutynę ćwiczeń. Jest to jedyny sposób, aby zachować sprawność
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Bazylia

Bazylia (Ocimum L.) jest rodzajem z rodziny wargowych liczącym około 150 gatunków, które ros­ną dziko w krajach subtropikalnych i tropikalnych. Rośliny giną podczas niewielkich przymrozków, a nawet w niskich temperaturach dodatnich. W Związku Radzieckim uprawia się trzy gatunki bazylii: eugenolową , pospolitą i miętolistną
Bazylia eugenolową jest półkrzewem zwykle o pokroju stożko­watym, wysokości do 100 cm. Uprawia się ją w Afryce, Indiach i na Półwyspie Malajskim, w ZSRR — jako roślinę roczną (Krym, Kaukaz). System korzeniowy rozgałęziony, wiązkowa ty. Pęd głów­ny i większa część pędów bocznych zakończone są kłosokształtny- mi kwiatostanami z kwiatami osadzonymi w niby w kólkach. Liście duże, ogonkowe, naprzeciwległe, jajowato-lancetowate, o brzegach piłkowanych, od spodu owłosione. Kwiaty żółte. Pręcików cztery, dwa z nich krótsze. Kwiaty rozwijają się w sierpniu, owoce doj­rzewają we wrześniu. Rozłupki drobne (masa 1000 sztuk 0,6— —0,7 g), kuliste, gładkie, po namoczeniu silnie śluzo waciejące.

Uprawiana jest w celu pozyskiwania z zielonej masy olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: eugenol (do 70%), metylo- chawikol, kamfora i ocymen. Olejek eteryczny i czysty eugenol używane są w perfumerii i przemyśle spożywczym jako środek aro­matyczny, a także jako surowiec do pozyskiwania waniliny. Euge­nol stosowany jest w praktyce dentystycznej jako środek dezynfek­cyjny i dezodorant. W Nikit- skim Ogrodzie Botanicznym otrzymano mieszańce bazylii eugenolowej i miętolistnej, od­znaczające się większą wydaj­nością olejku eterycznego i eu­genolu (odmiana Jubilejnyj).Gatunek ten uprawia się z roz­sady; którą sadzi się w rozsta­wie 45X45 cm lub systemem kwadratowo-gniazdowym 60 X X 60 cm po dwie rośliny w gnieździe. Bazylia pospolita rośnie dziko w Iranie, Chinach i tropikalnej Ameryce, w ZSRR — na po­łudniu części europejskiej, Kau­kazie, w Azji Środkowej i na Dalekim Wschodzie.