Pages Menu

Categories Menu
Jak poprawnie obliczyć BMI
Dla użytkowników siłowni i fitness clubów bardzo ważne jest kontrolowanie swoich postępów. Systematyczne pomiary i obserwacje dają pogląd, czy treningi przynoszą zadowalające efekty.
Punktem
Dobry peeling medyczny - złuszczanie naskórka Warszawa Mokotów
Skóra, która dobrze oddycha jest piękniejsza. Dlatego tak ważne jest, by pamiętać o cyklicznym wykonywaniu peelingu, który ściera zewnętrzną warstwę naskórka
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Dlaczego warto regularnie odwiedzać stomatologa?
Dlaczego regularne wizyty u stomatologa są tak istotne dla zdrowia jamy ustnej? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te rutynowe kontrole mogą być kluczem do wczesnego
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Chmiel zwyczajny

Chmiel zwyczajny  jest byliną dwupienną z rodziny morwowatych, rosnącą dziko w strefie umiarkowanej półkuli północnej w wilgotnych lasach liściastych i nad brzegami rzek. Uprawiany jest we wszystkich prawie krajach o klimacie umiarkowanym i ciepłym.
Korzeń palowy z długimi, poziomymi pędami podziemnymi. Łodyga roczna, wijąca się, czworokanciasta, z krótkimi, wstecz hakowato zagiętymi, szorstkimi włoskami. Liście ogonkowe, pozornie naprzeciwległe, dłoniasto klapowane o 3—5 klapach, przeważnie zaostrzonych, z wierzchu nagie, od spodu szorstko owłosione. Roślina wiatropylna. Kwiaty męskie drobne, o 5- -działkowym okwiecie i 5 pręcikach, zebrane w luźne wierz­chołki. Kwiaty żeńskie, ciasno osadzone na kolankowatej osi, po 4 na każdym kolanku, tworzą szyszko podobny kwiatostan. W kącie każdej podsadki znajdują się 2 kwiaty żeńskie bez okwiatu, z 1 słupkiem o dwóch znamionach. Owocem jest orzeszek. Charakterystyczne dla chmielu są złocistożółte gruczołki (po otrząśnięciu dające tzw. lupulinę), wypełnione gorzkimi, żywiczno-aromatycznymi substancjami, pokrywające nasady podsadek. „Szyszki” chmielu, zawierające od 8 do 22% żywic, głównie hu- mulonu i lupulonu używane są w piwowarstwie dla nadania piwu goryczy i aromatu oraz zapobiegnięcia psuciu się, a także w piekarnictwie (zamiast drożdży). Wysoka jakość „szyszek” uwarunkowana jest brakiem w nich nasion (z plantacji przemysłowych usuwa się rośliny męskie). Świeże pędy chmielu stanowią paszę dla zwierząt, suche — surowiec, z którego otrzymuje się grube włókno (zawartość 18%). Młode pędy wiosną są jadalne i zastępują szparagi. Lupulina daje trwałe farby zieloną, czerwoną i brązową do farbowania wełny i jedwabiu; stosowana jest w produkcji lakierów. Olejek eteryczny znajduje zastosowanie w perfumerii.
Oba związki działają silnie bakteriobójczo, nawet na prątki gruźlicy ludzkiej oraz przeciwnowotworowo.