Pages Menu
 

Categories Menu
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano
Jak zmotywować się do ćwiczeń?
Ćwiczenia fizyczne są dla nas bardzo ważne. Pomagają nam zachować sprawność fizyczną i stanowią ważną część naszego codziennego życia. Jeśli więc nie masz czasu na trening, to nie martw
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Chmiel zwyczajny

Chmiel zwyczajny  jest byliną dwupienną z rodziny morwowatych, rosnącą dziko w strefie umiarkowanej półkuli północnej w wilgotnych lasach liściastych i nad brzegami rzek. Uprawiany jest we wszystkich prawie krajach o klimacie umiarkowanym i ciepłym.
Korzeń palowy z długimi, poziomymi pędami podziemnymi. Łodyga roczna, wijąca się, czworokanciasta, z krótkimi, wstecz hakowato zagiętymi, szorstkimi włoskami. Liście ogonkowe, pozornie naprzeciwległe, dłoniasto klapowane o 3—5 klapach, przeważnie zaostrzonych, z wierzchu nagie, od spodu szorstko owłosione. Roślina wiatropylna. Kwiaty męskie drobne, o 5- -działkowym okwiecie i 5 pręcikach, zebrane w luźne wierz­chołki. Kwiaty żeńskie, ciasno osadzone na kolankowatej osi, po 4 na każdym kolanku, tworzą szyszko podobny kwiatostan. W kącie każdej podsadki znajdują się 2 kwiaty żeńskie bez okwiatu, z 1 słupkiem o dwóch znamionach. Owocem jest orzeszek. Charakterystyczne dla chmielu są złocistożółte gruczołki (po otrząśnięciu dające tzw. lupulinę), wypełnione gorzkimi, żywiczno-aromatycznymi substancjami, pokrywające nasady podsadek. „Szyszki” chmielu, zawierające od 8 do 22% żywic, głównie hu- mulonu i lupulonu używane są w piwowarstwie dla nadania piwu goryczy i aromatu oraz zapobiegnięcia psuciu się, a także w piekarnictwie (zamiast drożdży). Wysoka jakość „szyszek” uwarunkowana jest brakiem w nich nasion (z plantacji przemysłowych usuwa się rośliny męskie). Świeże pędy chmielu stanowią paszę dla zwierząt, suche — surowiec, z którego otrzymuje się grube włókno (zawartość 18%). Młode pędy wiosną są jadalne i zastępują szparagi. Lupulina daje trwałe farby zieloną, czerwoną i brązową do farbowania wełny i jedwabiu; stosowana jest w produkcji lakierów. Olejek eteryczny znajduje zastosowanie w perfumerii.
Oba związki działają silnie bakteriobójczo, nawet na prątki gruźlicy ludzkiej oraz przeciwnowotworowo.