Pages Menu

Categories Menu
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Co zrobić z asymetrią ułożeniową?
Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Trudno zatem dziwić się temu, że szczególnie w przypadku noworodków często martwimy się wieloma kwestiami związanymi ze zdrowiem naszej
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Jak schudnąć i utrzymać wagę?
Najważniejszą rzeczą w życiu jest zachowanie zdrowia i sprawności fizycznej. Jeśli masz nadwagę, musisz zmienić swoją dietę i zmienić rutynę ćwiczeń. Jest to jedyny sposób, aby zachować sprawność
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Cynamonowiec kamforowy

Cynamonowiec kamforowy, czyli kamforowiec lekarski jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny wawrzynowatych , występującym w Chinach, na Półwyspie Koreańskim i w Japonii. W ZSRR uprawia się go na wybrzeżu czarnomorskim Kaukazu. Wysokość drzewa 25—50 (60) m. Korowina jasno- lub ciemnoszara. Młode gałązki zielone, gładkie. Liście skrętoległe, ogonkowe, skórzaste, jajowate, rzadziej eliptyczne, o zapachu kamfory. Kwitnienie w maju — czerwcu. Kwiaty obupłciowe, drobne, żółtawo- białe, zebrane w nieduże baldachogrona. Owoce — jagody dojrzewają w listopadzie. Wszystkie części drzewa zawierają olejek eteryczny (0,2—5,6%), którego głównym składnikiem jest lewoskrętna kamfora (do 94%) szeroko stosowana w medycynie i weterynarii. Kamforę zaczęto pozyskiwać w Chinach, w XVI w. Olejek kamforowy jest środkiem dezynfekcyjnym (zapobiega cholerze, czerwonce i malarii) oraz insektycydem (dym z palącego się drewna odgania komary i moskity). Olejek ten znajduje także zastosowanie w perfumerii i nasiennictwie (pobudza kiełkowanie nasion). Z gałązek i liści otrzymuje się kamforę (plon około 200 kg kamfory z 1 ha). Rozróżnia się trzy rodzaje olejku eterycznego — biały, czarny i niebieski. Białego używa się do odświeżania powietrza, a w produkcji farb zastępuje on terpentynę. Olejek czerwony wchodzi w skład barwników. Olejek niebieski ma szczególnie silny aromat; jest często stosowany jako insektycyd, zwłaszcza przeciw białym mrówkom; zawiera alkohole seskwiterpen- nowe. Drewno tego drzewa, pachnące, piękne, nie uszkadzane przez owady, używane jest do wyrobu mebli.