Pages Menu

Categories Menu
Odżywki węglowodanowe - suplementy diety sklep internetowy
Wiosna to ostatni dzwonek na to by coś zrobić ze swoim ciałem by móc pięknie wyglądać latem na plaży. Czasu coraz mniej a odchudzanie nie idzie po naszej myśli?
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Terapia z alpakami
Alpaki – zwierzęta południowoamerykańskie często mylone z lamami – są wykorzystywane do tego aby pomóc ludziom w każdym wieku poradzić sobie z traumą, problemami ze zdrowiem psychicznym oraz zwiększyć
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Rekreacja na terenie ogrodu
Współczesne tarasy coraz częściej stanowią przedłużenie przestrzeni wypoczynkowej salonu. Jak je aranżować, by spełniały oczekiwania użytkowników? Z pewnością nie powinno w nich zabraknąć wygodnych
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Cynamonowiec kamforowy

Cynamonowiec kamforowy, czyli kamforowiec lekarski jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny wawrzynowatych , występującym w Chinach, na Półwyspie Koreańskim i w Japonii. W ZSRR uprawia się go na wybrzeżu czarnomorskim Kaukazu. Wysokość drzewa 25—50 (60) m. Korowina jasno- lub ciemnoszara. Młode gałązki zielone, gładkie. Liście skrętoległe, ogonkowe, skórzaste, jajowate, rzadziej eliptyczne, o zapachu kamfory. Kwitnienie w maju — czerwcu. Kwiaty obupłciowe, drobne, żółtawo- białe, zebrane w nieduże baldachogrona. Owoce — jagody dojrzewają w listopadzie. Wszystkie części drzewa zawierają olejek eteryczny (0,2—5,6%), którego głównym składnikiem jest lewoskrętna kamfora (do 94%) szeroko stosowana w medycynie i weterynarii. Kamforę zaczęto pozyskiwać w Chinach, w XVI w. Olejek kamforowy jest środkiem dezynfekcyjnym (zapobiega cholerze, czerwonce i malarii) oraz insektycydem (dym z palącego się drewna odgania komary i moskity). Olejek ten znajduje także zastosowanie w perfumerii i nasiennictwie (pobudza kiełkowanie nasion). Z gałązek i liści otrzymuje się kamforę (plon około 200 kg kamfory z 1 ha). Rozróżnia się trzy rodzaje olejku eterycznego — biały, czarny i niebieski. Białego używa się do odświeżania powietrza, a w produkcji farb zastępuje on terpentynę. Olejek czerwony wchodzi w skład barwników. Olejek niebieski ma szczególnie silny aromat; jest często stosowany jako insektycyd, zwłaszcza przeciw białym mrówkom; zawiera alkohole seskwiterpen- nowe. Drewno tego drzewa, pachnące, piękne, nie uszkadzane przez owady, używane jest do wyrobu mebli.