Pages Menu

Categories Menu
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Jak zmotywować się do ćwiczeń?
Ćwiczenia fizyczne są dla nas bardzo ważne. Pomagają nam zachować sprawność fizyczną i stanowią ważną część naszego codziennego życia. Jeśli więc nie masz czasu na trening, to nie martw
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Czosnek siatkowaty

Czosnek siatkowaty jest niewielką byliną o czosnkowym zapachu. Cebule wąskowrzecionowate, długie, osadzone są na niedużym kłączu. Łodyga (głąbik) do 75 cm wysokości. Liście płaskie, lancetowate, eliptyczne lub podłużnie eliptyczne, w liczbie 2—3. Kwitnienie w czerwcu — lipcu. Kwiaty drobne, białawe, zebrane w półkulisty lub kulisty baldach. Pręcików 6, słupek 1. Nasiona kuliste, prawie czarne. Masa 1000 nasion 4,2—4,9 g. W ZSRR jest rozpowszechniony na zachodniej, środkowej i wschodniej Syberii, a także na Kaukazie i Dalekim Wschodzie, w lasach sosnowych i jodłowych oraz na łąkach piętra subalpejskiego. Występuje też w Polsce. Zawiera kwas askorbinowy, olejek eteryczny o zapachu czosnkowym, biał­ko, fitoncydy i inne substancje. W starożytnym Rzymie i średniowieczu czosnek siatkowaty był uważany za środek „oczyszczający żołądek i krew”. Rzymianie włączali go wraz z czosnkiem pospolitym do żywnościowych racji legionistów, przekonani o jego właściwościach leczniczych i o tym, że dodaje on siły i męstwa. Egipcjanie poświęcili czosnek siatkowaty bogini Izydzie, najważniejszej z bogiń starożytnego Egiptu, uosobieniu płodności i macierzyństwa, władczyni życia i zdrowia. Lecznictwo ludowe stosuje czosnek siatkowaty przy stwardnieniu tętnic, jako środek przeciwszkorbutowy, nasilający perystaltykę jelit, wzmacniający, moczopędny i przeciwrobaczy. W postaci surowej, solonej, suszonej i marynowanej czosnek ten stanowi przyprawę witaminową do potraw mięsnych i rybnych. Zapobiega psuciu się przechowywanych produktów. Na Syberii z czosnku siatkowatego gotują zupę, nadziewają nim pieczone pierogi i kiszą na zimę.