Pages Menu

Categories Menu
Jak schudnąć i utrzymać wagę?
Najważniejszą rzeczą w życiu jest zachowanie zdrowia i sprawności fizycznej. Jeśli masz nadwagę, musisz zmienić swoją dietę i zmienić rutynę ćwiczeń. Jest to jedyny sposób, aby zachować sprawność
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Czosnek siatkowaty

Czosnek siatkowaty jest niewielką byliną o czosnkowym zapachu. Cebule wąskowrzecionowate, długie, osadzone są na niedużym kłączu. Łodyga (głąbik) do 75 cm wysokości. Liście płaskie, lancetowate, eliptyczne lub podłużnie eliptyczne, w liczbie 2—3. Kwitnienie w czerwcu — lipcu. Kwiaty drobne, białawe, zebrane w półkulisty lub kulisty baldach. Pręcików 6, słupek 1. Nasiona kuliste, prawie czarne. Masa 1000 nasion 4,2—4,9 g. W ZSRR jest rozpowszechniony na zachodniej, środkowej i wschodniej Syberii, a także na Kaukazie i Dalekim Wschodzie, w lasach sosnowych i jodłowych oraz na łąkach piętra subalpejskiego. Występuje też w Polsce. Zawiera kwas askorbinowy, olejek eteryczny o zapachu czosnkowym, biał­ko, fitoncydy i inne substancje. W starożytnym Rzymie i średniowieczu czosnek siatkowaty był uważany za środek „oczyszczający żołądek i krew”. Rzymianie włączali go wraz z czosnkiem pospolitym do żywnościowych racji legionistów, przekonani o jego właściwościach leczniczych i o tym, że dodaje on siły i męstwa. Egipcjanie poświęcili czosnek siatkowaty bogini Izydzie, najważniejszej z bogiń starożytnego Egiptu, uosobieniu płodności i macierzyństwa, władczyni życia i zdrowia. Lecznictwo ludowe stosuje czosnek siatkowaty przy stwardnieniu tętnic, jako środek przeciwszkorbutowy, nasilający perystaltykę jelit, wzmacniający, moczopędny i przeciwrobaczy. W postaci surowej, solonej, suszonej i marynowanej czosnek ten stanowi przyprawę witaminową do potraw mięsnych i rybnych. Zapobiega psuciu się przechowywanych produktów. Na Syberii z czosnku siatkowatego gotują zupę, nadziewają nim pieczone pierogi i kiszą na zimę.