Pages Menu

Categories Menu
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Wskazówki, jak schudnąć bez modnych diet i chodzenia na siłownię
To prawda, że istnieje wiele modnych diet i ćwiczeń na siłowni, dzięki którym można uzyskać pożądaną sylwetkę. Jednak trzymanie się ich nie jest łatwym
Dobry peeling medyczny - złuszczanie naskórka Warszawa Mokotów
Skóra, która dobrze oddycha jest piękniejsza. Dlatego tak ważne jest, by pamiętać o cyklicznym wykonywaniu peelingu, który ściera zewnętrzną warstwę naskórka

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Dziurawiec

Do rodzaju dziurawiec z rodziny dziurawcowatych należą wieloletnie, rzadziej roczne, rośliny zielne, półkrzewy i krzewy. Obejmuje on około 200 gatunków wy­stępujących głównie na obszarze śródziemnomorskim; w ZSRR rośnie 51 gatunków. W celach leczniczych wykorzystuje się dziu­rawiec zwyczajny (H. perforatum L., 2n = 32), bylinę o cienkim, silnie rozgałęzionym kłączu. Spotyka się go w Europie, Azji Za­chodniej, Chinach, Ameryce Północnej i Afryce Północnej; w ZSRR prawie wszędzie (z wyjątkiem rejonów północnych i północno-wschodnich) na suchych łąkach, pagórkach, w zaroślach, na polanach i skrajach lasów oraz na odłogach. Czasem zachwaszcza pola uprawne. Uprawiany jest w obwodzie moskiewskim. Dziurawiec ma łodygi wysokości 30—100 cm, nagie, okrągławe z dwoma podłużnymi żebrami, u góry rozgałęzione, liście naprzeciwległe, siedzące, podługowatoowalne, całobrzegie, z licznymi przeświecającymi gruczołkami. Kwiaty promieniste, złocistożółte z czarnymi paskami, zebrane w szczytowe podbaldachy. Działek i płatków 5, pręcików 50—60 w 3 wiązkach, słupek 1 z trzema szyjkami. Masowe kwitnienie od drugiego roku wegetacji (poje­dyncze rośliny kwitną w końcu pierwszego roku) przypada na czerwiec — sierpień. Kwiaty zapylane są krzyżowo przez owady pszczołowate (Apidae), gąsieniczniki, czasem motyle i chrząszcze zjadające pyłek (możliwe jest również zapylenie własnym pył­kiem, ale także dzięki owadom). Nasiona dojrzewają we wrześniu. Owocem jest trzykomorowa, wielonasienna torebka pękająca wzdłuż trzech przegród. Nasiona drobne, ciemnobrązowe, podługowate. Masa 1000 nasion 0,10—0,11 g. Znaczenie gospodarcze i lecznicze. Dziurawiec stosowany był w celach leczniczych już w najdawniejszych czasach. Podczas prac wykopaliskowych prowadzonych w starosłowiańskim grodzisku Biskupin, które istniało przed 2500 laty, znaleziono resztki 20 roślin leczniczych, a wśród nich dziurawiec. Na Rusi uważano dziurawiec za ziele leczące 99 chorób. Na rozkaz cara Michaiła zbierano na Syberii dziurawiec, suszono go, rozcierano na mączkę