Pages Menu

Categories Menu
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Jagody acai berry 900 i opinie jakie o nich krążą...
Acai Berry 900 to jeden z nowszych produktów wśród suplementów diety. Pytanie brzmi czy jest to środek skuteczny. W internecie nie brak bowiem pozytywnych opinii na
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Co zrobić z asymetrią ułożeniową?
Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Trudno zatem dziwić się temu, że szczególnie w przypadku noworodków często martwimy się wieloma kwestiami związanymi ze zdrowiem naszej
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Figowiec pospolity

Figowiec pospolity  jest drzewem znajdującym się w uprawie od najdawniejszych czasów. W tropikach i subtropikach uprawiany jest wszędzie (zwłaszcza na obszarze śródziemnomorskim), a na skalę wielkotowarową — w USA (Kalifornia), Chile, Turcji, Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, krajach arabskich, Iranie, Chinach i Japonii; w ZSRR — na Krymie, Kaukazie, w Azji Środkowej i Mołdawii. Ojczyzną figowca pospolitego jest Azja Mniejsza, gdzie otrzymano najlepsze na świecie odmiany. W ZSRR zajmuje on ponad 2000 ha. Figowiec pospolity jest drzewem dwupiennym, o liściach opadających, należącym do rodziny morwowatych. Osiąga 12—15 m (i więcej) wysokości, ma silny system korzeniowy, szeroko-rozłożystą koronę, jasnoszarą, gładką korowinę i rurki mleczne we wszystkich narządach. Młode pędy są zielone, z dużą ilością soku mlecznego zawierającego kauczuk, liście ciemnozielone, duże, 3—7-klapowe, z wierzchu szorstko chropowate, od spodu gruczołowato owłosione. Kwiaty osadzone są na ścianach dzban- kowato wydrążonej, zgrubiałej, mięsistej osi kwiatostanowej. Część drzew, które mają wyłącznie kwiaty żeńskie długoszyjkowe wytwarzające po zapyleniu nasiona, daje figi jadalne. Część natomiast drzew ma — oprócz kwiatów męskich (zwykle 5 w górnej części) — wyłącznie krótkoszyjkowe kwiaty żeńskie, zwane wyroślowymi, nie wytwarzające nasion; służą one błonkówce Blasto- phaga psenes za miejsce do składania jaj. Błonkówka ta prze­nosi pyłek na kwiaty długoszyjkowe. Czasem stosuje się sztuczne zapylanie, zawieszając na drzewach żeńskich w różnych miejscach korony wiązki gałęzi (po 5 sztuk) drzewa męskiego (zwanego ca- prificus) i zastępując je co 3—4 dni nowymi. Nasiona zawierają bielmo nadające dojrzałej fidze przyjemny, orzechowy posmak. Owocem jest mały orzeszek znajdujący się wewnątrz zmięśniałego i silnie rozrośniętego dna kwiatostanowego, ważącego 32—77 g. Plon z drzewa wynosi od 20 do 100 kg i więcej. Figowiec pospolity był znany w Mezopotamii przed wieloma la­ty. W IX w. przed naszą erą dostał się do Hellady, gdzie początkowo uprawiano go na wyspach Morza Egejskiego. Hellenowie opracowali sposób sztucznego zapylania kwiatów figowca (kaprifikację). Na wyspach tych kaprifigi były nawet przez dłuższy czas przedmiotem ożywionego handlu. W starożytnym Egipcie figowiec pospolity należał do ważniejszych roślin uprawnych. Dotychczas zachowały się płaskorzeźby przedstawiające zbiór fig, wykonane przez mistrzów egipskich przeszło 2500 lat przed naszą erą. Na Krym i Kaukaz przywieźli figowiec Genueńczycy.