Pages Menu

Categories Menu
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Studio masażu: masaż rozluźniający Dąbrowa Górnicza
Na masaż rozluźniający mogą zdecydować się nie tylko osoby zawodowo trenujące sport. Po masaż rozluźniający mogą sięgać również Ci, którzy sport uprawiają amatorsko.
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Figowiec pospolity

Figowiec pospolity  jest drzewem znajdującym się w uprawie od najdawniejszych czasów. W tropikach i subtropikach uprawiany jest wszędzie (zwłaszcza na obszarze śródziemnomorskim), a na skalę wielkotowarową — w USA (Kalifornia), Chile, Turcji, Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, krajach arabskich, Iranie, Chinach i Japonii; w ZSRR — na Krymie, Kaukazie, w Azji Środkowej i Mołdawii. Ojczyzną figowca pospolitego jest Azja Mniejsza, gdzie otrzymano najlepsze na świecie odmiany. W ZSRR zajmuje on ponad 2000 ha. Figowiec pospolity jest drzewem dwupiennym, o liściach opadających, należącym do rodziny morwowatych. Osiąga 12—15 m (i więcej) wysokości, ma silny system korzeniowy, szeroko-rozłożystą koronę, jasnoszarą, gładką korowinę i rurki mleczne we wszystkich narządach. Młode pędy są zielone, z dużą ilością soku mlecznego zawierającego kauczuk, liście ciemnozielone, duże, 3—7-klapowe, z wierzchu szorstko chropowate, od spodu gruczołowato owłosione. Kwiaty osadzone są na ścianach dzban- kowato wydrążonej, zgrubiałej, mięsistej osi kwiatostanowej. Część drzew, które mają wyłącznie kwiaty żeńskie długoszyjkowe wytwarzające po zapyleniu nasiona, daje figi jadalne. Część natomiast drzew ma — oprócz kwiatów męskich (zwykle 5 w górnej części) — wyłącznie krótkoszyjkowe kwiaty żeńskie, zwane wyroślowymi, nie wytwarzające nasion; służą one błonkówce Blasto- phaga psenes za miejsce do składania jaj. Błonkówka ta prze­nosi pyłek na kwiaty długoszyjkowe. Czasem stosuje się sztuczne zapylanie, zawieszając na drzewach żeńskich w różnych miejscach korony wiązki gałęzi (po 5 sztuk) drzewa męskiego (zwanego ca- prificus) i zastępując je co 3—4 dni nowymi. Nasiona zawierają bielmo nadające dojrzałej fidze przyjemny, orzechowy posmak. Owocem jest mały orzeszek znajdujący się wewnątrz zmięśniałego i silnie rozrośniętego dna kwiatostanowego, ważącego 32—77 g. Plon z drzewa wynosi od 20 do 100 kg i więcej. Figowiec pospolity był znany w Mezopotamii przed wieloma la­ty. W IX w. przed naszą erą dostał się do Hellady, gdzie początkowo uprawiano go na wyspach Morza Egejskiego. Hellenowie opracowali sposób sztucznego zapylania kwiatów figowca (kaprifikację). Na wyspach tych kaprifigi były nawet przez dłuższy czas przedmiotem ożywionego handlu. W starożytnym Egipcie figowiec pospolity należał do ważniejszych roślin uprawnych. Dotychczas zachowały się płaskorzeźby przedstawiające zbiór fig, wykonane przez mistrzów egipskich przeszło 2500 lat przed naszą erą. Na Krym i Kaukaz przywieźli figowiec Genueńczycy.