Pages Menu

Categories Menu
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Profesjonalny sprzęt do siłowni - orbitreki do ćwiczeń
Myślisz o tym by zadbać o formę i zacząć chodzić na siłownię? Zanim wykupisz karnet najpierw postaw przed sobą jasno określony cel. Jeśli twoim celem jest utrata
Co zrobić z asymetrią ułożeniową?
Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Trudno zatem dziwić się temu, że szczególnie w przypadku noworodków często martwimy się wieloma kwestiami związanymi ze zdrowiem naszej

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Figowiec pospolity

Figowiec pospolity  jest drzewem znajdującym się w uprawie od najdawniejszych czasów. W tropikach i subtropikach uprawiany jest wszędzie (zwłaszcza na obszarze śródziemnomorskim), a na skalę wielkotowarową — w USA (Kalifornia), Chile, Turcji, Grecji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, krajach arabskich, Iranie, Chinach i Japonii; w ZSRR — na Krymie, Kaukazie, w Azji Środkowej i Mołdawii. Ojczyzną figowca pospolitego jest Azja Mniejsza, gdzie otrzymano najlepsze na świecie odmiany. W ZSRR zajmuje on ponad 2000 ha. Figowiec pospolity jest drzewem dwupiennym, o liściach opadających, należącym do rodziny morwowatych. Osiąga 12—15 m (i więcej) wysokości, ma silny system korzeniowy, szeroko-rozłożystą koronę, jasnoszarą, gładką korowinę i rurki mleczne we wszystkich narządach. Młode pędy są zielone, z dużą ilością soku mlecznego zawierającego kauczuk, liście ciemnozielone, duże, 3—7-klapowe, z wierzchu szorstko chropowate, od spodu gruczołowato owłosione. Kwiaty osadzone są na ścianach dzban- kowato wydrążonej, zgrubiałej, mięsistej osi kwiatostanowej. Część drzew, które mają wyłącznie kwiaty żeńskie długoszyjkowe wytwarzające po zapyleniu nasiona, daje figi jadalne. Część natomiast drzew ma — oprócz kwiatów męskich (zwykle 5 w górnej części) — wyłącznie krótkoszyjkowe kwiaty żeńskie, zwane wyroślowymi, nie wytwarzające nasion; służą one błonkówce Blasto- phaga psenes za miejsce do składania jaj. Błonkówka ta prze­nosi pyłek na kwiaty długoszyjkowe. Czasem stosuje się sztuczne zapylanie, zawieszając na drzewach żeńskich w różnych miejscach korony wiązki gałęzi (po 5 sztuk) drzewa męskiego (zwanego ca- prificus) i zastępując je co 3—4 dni nowymi. Nasiona zawierają bielmo nadające dojrzałej fidze przyjemny, orzechowy posmak. Owocem jest mały orzeszek znajdujący się wewnątrz zmięśniałego i silnie rozrośniętego dna kwiatostanowego, ważącego 32—77 g. Plon z drzewa wynosi od 20 do 100 kg i więcej. Figowiec pospolity był znany w Mezopotamii przed wieloma la­ty. W IX w. przed naszą erą dostał się do Hellady, gdzie początkowo uprawiano go na wyspach Morza Egejskiego. Hellenowie opracowali sposób sztucznego zapylania kwiatów figowca (kaprifikację). Na wyspach tych kaprifigi były nawet przez dłuższy czas przedmiotem ożywionego handlu. W starożytnym Egipcie figowiec pospolity należał do ważniejszych roślin uprawnych. Dotychczas zachowały się płaskorzeźby przedstawiające zbiór fig, wykonane przez mistrzów egipskich przeszło 2500 lat przed naszą erą. Na Krym i Kaukaz przywieźli figowiec Genueńczycy.