Pages Menu

Categories Menu
6 wskazówek, jak zmotywować się do ćwiczeń
Ćwiczenia fizyczne są dla nas dobre. Dają nam energię i sprawiają, że nasze ciało jest aktywne. Ludzie, którzy mają aktywne ciało, mają też aktywny umysł. Jeśli chcesz pozbyć
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie
Terapia z alpakami
Alpaki – zwierzęta południowoamerykańskie często mylone z lamami – są wykorzystywane do tego aby pomóc ludziom w każdym wieku poradzić sobie z traumą, problemami ze zdrowiem psychicznym oraz zwiększyć
Dobry peeling medyczny - złuszczanie naskórka Warszawa Mokotów
Skóra, która dobrze oddycha jest piękniejsza. Dlatego tak ważne jest, by pamiętać o cyklicznym wykonywaniu peelingu, który ściera zewnętrzną warstwę naskórka
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Gryka

Gryka jest rodzajem z rodziny rdestowatych . Na półkuli północnej i w ZSRR wystę­pują trzy gatunki gryki: zwyczajna , tatarka — roślina wieloletnia. W ZSRR, Chinach, USA i Kanadzie wyhodowano formy z pod­wojoną liczbą chromosomów (2n = 32), wyróżniające się silnym wzrostem i późnym dojrzewaniem. Grykę zwyczajną uprawia się głównie w strefach umiarkowanych. Kwiaty białe lub różowe, zebrane w wiechy. Okwiat pięciodziałkowy. Pręcików 8, słupek 1 z 3 szyjkami. Liście skrętoległe, ogonkowe, trójkątnie sercowate lub prawie strzałkowate. Kwiaty odwiedzane są przez pszczoły, muchy, gąsieniczniki i motyle. Owoc — orzeszek.
Grykę zaczęto uprawiać przed przeszło 4 tysiącami lat, naj­pierw w górskich rejonach północnych Indii, następnie w Chinach, na Półwyspie Koreańskim, w Japonii i Azji Środkowej. Siady uprawy gryki znalazły ekspedycje N. Przewalskiego i W. Roborowskiego w zabytkach po wymarłych rolniczych mieszkańcach Gobi, Mongolii, Sinciangu i Fergany. W końcu II — na początku I tysiąclecia przed naszą erą gryka dostała się przez Iran na Za­kaukazie; znacznie później pojawiła się w Europie (XV w.), Ame­ryce Północnej, a w ostatnich czasach — w Afryce.
Kaszę gryczaną jedli już Hunnowie i Mongołowie. Nasiona gry­ki razem z żytem, jęczmieniem i pszenicą znaleziono w cmentarzyskach mieszkańców Północy.
W XVI w. gryka była szeroko rozpowszechniona w Rosji i — podobnie jak pszenica — stano­wiła przedmiot eksportu do Eu­ropy Zachodniej. Z Rosji gryka dostała się przez Polskę do Nie­miec, a następnie do Francji i Ameryki. Do Ameryki przy­wożono ją od strony Pacyfiku — z Chin i Japonii. Obecnie pierwsze miejsce na świecie pod względem powierzchni uprawy i globalnych zbiorów gryki zaj­muje Związek Radziecki.
Grykę zwyczajną uprawia się dla uzyskania nasion, rutyny i jako roślinę miododajną. Z na­sion produkuje się kasze (cało- ziarnistą, krakowską i in.) i mąkę do sporządzania drobnych wypie­ków, blinów i racuszków. W górach Indii gryka jest rośliną chle­bową, w dolinach — warzywną (łodygi i liście). W Chinach i Ja­ponii robi się z mąki makaron. Czasem mąkę gryczaną stosuje się jako składnik tanich gatunków czekolady.
Nasiona gryki — zależnie od rejonu i warunków uprawy — za­wierają 10—16% białka (w południowych rejonach więcej niż w północnych), 60—84% skrobi, 0,3—0,5% cukrów, 2,0—3,0% tłu­szczu, celulozę, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt, kwasy jabłkowy i cytrynowy, witaminy B2, PP i P.
Białka gryki są cenniejsze od białek zbóż; pod względem war­tości odżywczej i strawności są zbliżone do białek roślin motyl­kowych; tłuszcze są stosunkowo odporne na utlenianie, toteż kaszę gryczaną można długo przechowywać.
Odpady z przerobu orzeszków (łuski i pył mączny), zmieszane z innymi paszami, służą do tuczenia zwierząt gospodarskich i dro­biu. Plewy i słoma zbliżone są pod względem wartości pokarmo­wej do zbóż jarych. Skarmiane są w umiarkowanych ilościach (w przeciwnym wypadku u biało umaszczonych zwierząt może wystąpić wysypka gryczana). Słomy używa się również na ściółkę i na opał, a w praktyce sadowniczej — do zadymiania sadów w celu ochrony drzew przed wiosennymi przymrozkami. Łuski służą na opał, a popiół — do produkcji węglanu potasowego. Poza
tym gryka jest doskonałą rośliną miododajną (z 1 ha plantacji otrzymuje się 60—100 kg miodu).
Z liści i kwiatów gryki pozyskuje się rutynę (witaminę P) , stosowaną do leczenia miażdżycy, nadciśnienia, zapalenia opłucnej, krwotoków, krwawień, reumatyzmu, zapalenia otrzewnej, zapale­nia wsierdzia, krwotocznego zapalenia nerek, jaskry, szkarlaty­ny. Polskie preparaty zawierające rutynę, to Rutina (tabletki), Rutisol (kro­ple), Rutinoscorbin (drażetki) i Amifen (drażetki).