Pages Menu

Categories Menu
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Studio masażu: masaż rozluźniający Dąbrowa Górnicza
Na masaż rozluźniający mogą zdecydować się nie tylko osoby zawodowo trenujące sport. Po masaż rozluźniający mogą sięgać również Ci, którzy sport uprawiają amatorsko.
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na

Posted by on kwi 19, 2020 in Dieta i odchudzanie |

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich – stosowano metodę prób i błędów, jedząc grzyby które w rzeczywistości nie były jadalne. Zjedzenie tych trujących często okazywało się być ostatnim posiłkiem niewprawnego grzybiarza. Więc jak] je rozróżnić tak by zbierać tylko te dobre? W dzisiejszych czasach mamy całe spektrum wiedzy na ten temat – od encyklopedii po filmy.

jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

Sposobów jest wiele, jednak ja przybliżę dziś tylko dwa z nich by lepiej zapamiętać różnice na poszczególnych gatunkach.

Czubajka Kania – piękny dumny grzyb z rodzaju pieczarkowców. Rośnie tak duży że bardzo łatwo zauważyć go na poboczu, nawet jadąc samochodem z dużą prędkością. Jej gigantyczny kapelusz miewa nawet 35 centymetrów średnicy. Im kania jest starsza – tym łatwiej ją rozpoznać. Na środku kapelusza ma czubeczek a na całym kapeluszu widoczne są ciemnobrązowe łuski które odpadają po potarciu lub umyciu. Aby mieć pewność że kania jest kanią – musi mieć ruchomy pierścień na trzonie grzyba, natomiast innym sposobem jest bardzo delikatne wykręcenie jego nóżki z podłoża aby zobaczyć czy nie posiada czasem pochwy charakterystycznej dla muchomora sromotnikowego. Jak wcześniej wspomniano – pierścień czubajki jest ruchomy i można go przesunąć, natomiast mylony z kanią – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy posiada pierścień wrośnięty w nóżkę. Muchomor ma zielonkawy kapelusz nieposiadający brązowych zadziorków.

Gąski -kapelusz o lekko brązowej barwie z delikatnymi smugami, nóżka biała, czasem widać na niej zielonkawo-żółte plamki. Ze względu na to iż ma ona w swoim własnym gatunku odmiany jadalne i niejadalne a wszystkich jest ok 350 – nie poleca się zbioru tego grzyba osobom nawet dosyć dobrze doświadczonym w grzybobraniu. Gąski czy inne grzyby których postanowiono nie zbierać, powinno się zostawić w spokoju gdyż pełnią bardzo ważną funkcję w ekosystemie.