Pages Menu

Categories Menu
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Rekreacja na terenie ogrodu
Współczesne tarasy coraz częściej stanowią przedłużenie przestrzeni wypoczynkowej salonu. Jak je aranżować, by spełniały oczekiwania użytkowników? Z pewnością nie powinno w nich zabraknąć wygodnych

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Kamelia

Kamelia (Camellia L.) należy do rodziny herbatowatych. Z uprawianych kamelii znaczenie lecznicze mają: kamelia mała i kamelia japońska.
Kamelia mała jest wiecznie zielonym krzewem lub małym drzewkiem wysokości 2,5—3 m. Pochodzi z Chin i Japonii. Uprawiana jest w południowo-wschodnich Chinach, Wietnamie, Japonii, Indiach, Birmie i ZSRR (Abchazja, Adżaria). Na gruzińskich plantacjach herbaty stanowi chwast trudny do zniszczenia. Młode pędy omszone. Liście skrętoległe, krótkoogonkowe, skórzaste, piłkowane, ciemnozielone, błyszczące. Kwitnienie we wrześniu — grudniu. Kwiaty duże, siedzące, o koronie 5—6-płatkowej. Płatki różowe, purpurowe, rzadziej białe. Pręciki liczne, słupek jeden. Owoce dojrzewają w październiku — listopadzie następnego roku po kwitnieniu. Owocem jest zdrewniała, czerwonobrunatna toreb¬ka z 1—5 (6—8) nasionami, pękająca wzdłuż trzech szwów. Nasiona ciemnobrązowe lub prawie czarne. Masa 1000 nasion 750——1000 g.
Makuchy stanowią opał lub nawóz niszczący jednocześnie szkodniki roślin uprawnych.
Jek działa silnie bakteriobójczo. Olej wchodzi w skład różnych roztworów, maści, past i emulsji.
Kamelia japońska uprawiana jest w Europie Zachodniej, USA, Japonii i ZŚRR (Gruzja i Azerbejdżan). Liście stanowią namiastkę herbaty. Olej z nasion (do 70%) używany jest do potraw, do barwienia i oświetlenia, jako smar do zegarków oraz do produkcji mydła; otrzymuje się z niego kwas oleinowy. Z nasion natomiast pozyskuje się glikozyd — kamelinę, stosowaną w medycynie przy zapaleniu mięśnia sercowego.