Pages Menu

Categories Menu
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Kasztanowiec zwyczajny

Kasztanowiec zwyczajny jest wieloletnim drzewem z rodziny kasztanowcowatych, uprawianym tylko w celach dekoracyjnych. Jego ojczyzną jest południowa część Półwyspu Bałkańskiego. Na terenie ZSRR pojawił się przed mniej więcej 150 laty. Drzewo osiąga 30 m wysokości. Korowina gałęzi i pnia jest szarawo-brunatna, spękana. Liście ogonkowe, dłoniaste, złożone z 5—7 wydłużonych, odwrotnie jajowatych listków. Kwiaty 5-krotne, zebrane w duże, wyprostowane wiechy długości 20—30 cm. Płatki białe z różowymi plamkami u nasady. Nektar wydziela się z pod¬stawy kielicha między paznokciami dwóch górnych płatków i górnym pręcikiem. Pręcików 7, słupek 1. W jednym kwiatostanie znajdują się kwiaty obupłciowe, pręcikowe i słupkowe. Zapylenia krzyżowego dokonują zwykle trzmiele.
Owocem jest kulista torebka z miękkimi kolcami, zawierająca 1—3 nasion i pękająca wzdłuż trzech szwów. Nasiona brązowe, spłaszczone, z blizną u podstawy. Kasztanowiec jest dobrą rośliną miododajną, dostarczającą pszczołom dużo nektaru i pyłku. Drew¬no jest miękkie, łatwe do barwienia przezroczystymi barwnikami i cenione w snycerstwie. Świnie i inne zwierzęta jedzą chętnie nasiona kasztanowca.
Wodno-alkoholowy roztwór saponin z nasion kasztanowca zwyczajnego (preparat Eskuzan) stosowany jest w celu zapobieżenia zakrzepom, przy zastojach krwi w żyłach, rozszerzeniu żył i żylakach odbytu.
W lecznictwie ludowym sok ze świeżych kwiatów przyjmuje się do wewnątrz przy zatorze i zapaleniu żył w nogach. Przy bólach stawów i gośćcu wciera się nalewkę z suchych kwiatów. Odwar z łupiny nasiennej stosuje się przy krwawieniach z macicy (płukanie).