Pages Menu

Categories Menu
Odżywki węglowodanowe - suplementy diety sklep internetowy
Wiosna to ostatni dzwonek na to by coś zrobić ze swoim ciałem by móc pięknie wyglądać latem na plaży. Czasu coraz mniej a odchudzanie nie idzie po naszej myśli?
Zupy krem z buraków.
Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.
Przepisy na zupy krem z buraczków.
1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

- 2 duże
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Konwalia majowa

Konwalia majowa jest byliną z rodziny liliowatych , wysokości 15—25 cm. Nazwa rodzaju pochodzi od greckich słów: convallis — dolina i eirion — lilia. Nazwa gatunku znaczy „kwitnąca w maju”. Konwalia rośnie dziko w Europie, Azji i Ameryce Północnej; uprawiana jest w Europie Zachodniej i USA.
Kłącze konwalii majowej jest długie, czołgające się, rozgałę¬zione, z licznymi korzeniami w węzłach. Liście odziomkowe 2—3, jaskrawozielone, eliptycznojajowate, zaostrzone, o unerwieniu rów-noległym, na długich ogonkach. Kwitnie w maju — czerwcu od’ 3—4 roku życia. Kwiaty zapylane obcym pyłkiem przez pszczoły i trzmiele, ale możliwe jest samozapylenie. Łodyga kwiatonośna z błoniastymi łuskami u nasady, trójkanciasta, u góry łukowato wygięta, zakończona jednostronnym, luźnym gronem złożonym z 6—10 białych kwiatów. Pręcików 6, słupek 1. Okwiat dzwon¬kowaty o 6 odgiętych ząbkach. Owocem jest kulista jagoda bar¬wy pomarańczowoczerwonej. Nasiona kulistojajowate, jasnozie¬lone. Masa 1000 nasion 20 g.
Wszystkie części rośliny zawierają glikozydy nasercowe (kon- walatoksyna, konwalozyd, konwalatoksol, konwalamaryna i in.), flawonoidy, saponiny, olejek eteryczny, asparaginę i inne substan¬cje czynne biologicznie. Działaniem leczniczym odznaczają się gli¬kozydy zbliżone budową chemiczną do glikozydów naparstnicy, a pod względem aktywności podobne do strofantyny (zawartość glikozydów około 0,1%).
Preparaty konwalii majowej (nalewka, wyciąg suchy, Korgli- kon, Konwallatoksin, Konwazid) * stosowane są do leczenia cho-
W Polsce ziele konwalii wchodzi w skład mieszanki ziołowej Cardiosan, służy do otrzymywania wyciągu suchego (drażetki Convafort), do izolowania konwalatoksyny i oczyszczonego zespołu glikozydów oraz do sporządzania Tincturae Convallariae, która z kolei wchodzi w skład preparatów płynnych Cardiol, Kelicardina, Neocardina i Guttae cardiacae.
Preparaty konwalii wolno stosować tylko na zlecenie lekarza.
Chińskie lecznictwo ludowe stosowało od najdawniejszych czasów korzeń konwalii majowej w chorobach sercowo-naczyniowych. Naukowa medycyna stosuje konwalię od 1881 r. .
Konwalię jako roślinę cieniolubną uprawia się w sadach lub pod osłoną lasu, na wilgotnych, lekkich, luźnych, żyznych glebach. Rozmnaża się ją za pomocą kawałków kłączy (długości 5—8 cm) z dobrze wykształconymi 1—2 pączkami wierzchołkowymi. Przed sadzeniem stosuje się 20—40 t obornika lub kompostu na 1 ha. Kłącza sadzi się wczesną wiosną lub jesienią na głębokość 3—4 cm w rzędy odległe o 50—60 cm. Pielęgnowanie po¬lega na spulchnianiu i odchwaszczaniu gleby.
Zbiór przeprowadza się na początku kwitnienia, ścinając nożem lub nożycami grona u samej nasady (surowiec drugiej jakości) lub obrywając ręcznie same kwiaty (surowiec pierwszej jakości). Surowiec suszy się rozpostarty bardzo cienką warstwą w suchych, wietrzonych pomieszczeniach lub w szopach, często mieszając, albo w suszarni w temperaturze 60—70°C. Pakuje się go, utłacza- jąc, w worki lub bele. Okres przechowywania — do dwóch lat.