Pages Menu

Categories Menu
Jak poprawnie obliczyć BMI
Dla użytkowników siłowni i fitness clubów bardzo ważne jest kontrolowanie swoich postępów. Systematyczne pomiary i obserwacje dają pogląd, czy treningi przynoszą zadowalające efekty.
Punktem
Wskazówki, jak schudnąć bez modnych diet i chodzenia na siłownię
To prawda, że istnieje wiele modnych diet i ćwiczeń na siłowni, dzięki którym można uzyskać pożądaną sylwetkę. Jednak trzymanie się ich nie jest łatwym
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Jak zmotywować się do ćwiczeń?
Ćwiczenia fizyczne są dla nas bardzo ważne. Pomagają nam zachować sprawność fizyczną i stanowią ważną część naszego codziennego życia. Jeśli więc nie masz czasu na trening, to nie martw

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Lebiodka pospolita

Lebiodka pospolita (Origanum vulgare L., 2n = 30, 32) jest byliną z rodziny wargowych (Labiatae Juss., Lamiaceae Lindl.), wysokości 30—60 (90) cm, z aromatycznym zapachem przypominającym macierzankę. Uprawia się ją we Francji, RFN, Bułgarii i USA (dawniej uprawiano ją powszechniej). Kłącze silnie rozgałęzione, często pełzające. Łodygi wzniesione, rozgałęzione, czterokanciaste, miękko owłosione. Liście naprzeciwległe, jajowate, całobrzegie lub słabo ząbkowane, ogonkowe, z drobnymi, czarnymi, przeświecającymi punktami (gruczołkami). Kwiaty małe, liczne, zebrane po 5—25 w podłużnie owalne kłoski tworzące szczytowe podbaldachy. Kielich dzwonkowaty o 5 ząbkach. Korona dwuwargowa, barwy lila, jasnopurpurowej, różowej lub białawej. Warga dolna o 3 klapach. Kwiaty jedno- lub obupłciowe, osadzone po 2—3 w pach¬winach ciemnopurpurowych podsadek. Pręcików 4 (ich nitki w górze rozchylone); kwiaty słupkowe mają niewykształcone pylniki. Słupek z długą szyjką o dwóch łatkach. Kwitnienie w lipcu — wrześniu, dojrzewanie owoców zaczyna się w sierpniu. Kwiaty zapylane są przez pszczoły i muchy. Kwiaty żeńskie otwierają się na tydzień przed obupłciowymi. Owoc — rozłupki (zamknięte po 4 w nieopadającym, zaschniętym kielichu), kulisto jajowate, ciemnobrunatne lub czerwonawobrunatne. Masa 1000 rozłupek około 0,1 g.
Lebiodka jest dobrą rośliną miododajną i olejkodajną. Części nadziemne zawierają olejek eteryczny (0,1—0,2% świeżej masy), w którego skład wchodzą: tymol (do 50%), karwakrol, octan gara- nilu i wolne alkohole. Liścia zawierają 565 mg% kwasu askorbinowego (kwiaty 166 mg%). Olejek eteryczny używany jest do produkcji wody kolońskiej, mydła, pasty i pomadek. Olejek eteryczny z ziela pochodzącego z różnych miejscowości może ogrom¬nie różnić się zapachem. Kwiaty stosowane są do farbowania wełny na kolor pomarańczowoczerwony. Liście wykorzystywane są w produkcji likierów i wódek oraz w przemyśle spożywczym(sporządzanie kwasów, przyprawa do różnych konserw i dań, kwaszenie ogórków). Ziele znajduje zastosowanie w produkcji wermutu. Nasiona obfitują w tłuszcze (do 28%). Z ziela lebiodki, liści porzeczki czarnej, wina i cukru sporządza się domowe lecznicze nalewki.
W celach leczniczych stosuje się wysuszone ziele, zebrane w okresie kwitnienia, oraz pozyskany z niego olejek eteryczny. Napar z ziela służy do pobudzenia apetytu, poprawy trawienia, wzmocnienia jelit przy ich atonii, używany jest przy zapaleniu dróg oddechowych i chorobach płuc.
Lebiodka jest rośliną cieplejszych okolic, wymaga zwłaszcza ciepła na początku rozwoju. Wymaga gleb lekkich, dobrze nawie¬zionych. Jesienią orze się pole przeznaczone pod plantację na głę¬bokość 22—25 cm, stosując pod pług 20—30 t obornika i 200 kg superfosfatu na 1 ha, wiosną przeprowadza się kultywatorowanie i bronowanie. Rozmnaża się lebiodkę z rozsady sadzonej w roz¬stawie 60X40—50 cm. W okresie wegetacji 2—3 razy spulchnia się międzyrzędzia i dokarmia rośliny saletrą amonową (100—150 kg na 1 ha). Zbiór przeprowadza się w pełni kwitnienia, ścinając kwitnące wierzchołki. Ziele suszy się na powietrzu i rozciera na sitach ocynkowanych lub drucianych. Mieszaninę liści i kwiatów przesiewa się w celu uwolnienia od kawałków łodyg.