Pages Menu
 

Categories Menu
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
Terapia z alpakami
Alpaki – zwierzęta południowoamerykańskie często mylone z lamami – są wykorzystywane do tego aby pomóc ludziom w każdym wieku poradzić sobie z traumą, problemami ze zdrowiem psychicznym oraz zwiększyć
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Jak pokonać zachcianki żywieniowe
Jeśli chcesz schudnąć lub chcesz uzyskać sprawne ciało, musisz kontrolować swoje zachcianki. Jeśli więc i Ty borykasz się z tym problemem, to te proste wskazówki pomogą Ci w walce z zachciankami.
Nie
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Leczenie bólu głowy koprem ogrodowym

Koper ogrodowy jest przyprawową rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych, pochodzącą z krajów śródziemnomorskich. Uprawia się trzy formy: f. minus, f. submarginatum i f. hortorum.
Korzeń jest cienki, wrzecionowaty, łodyga pojedyncza, wzniesiona, rozgałęziona, wysokości do 150 cm. Liście potrójnie pierzaste, o odcinkach nitkowatych lub szczecinowatych z woskowym nalotem. Kwitnienie w lipcu — sierpniu. Kwiat ma kielich złożony z 5 bardzo małych działek i koronę z 5 żółtych płatków.
Pręcików 6, słupek 1. Kwiaty zebrane w baldach złożony. Owocem jest rozłupnia z błoniastą obwódką na brzegu, rozpadająca się na dwie rozłupki drobne, brązowe lub szare.
W starożytności i średniowieczu uprawiano koper jako roślinę przyprawową i leczniczą. W starożytnym Egipcie uważano go za lekarstwo na ból głowy. W Rosji koper był znany już w X w.
Koper uprawia się dla ziela i owoców. Liście i łodygi Zawierają witaminy: C (do 135 mg%).
Owoce odznaczają się wysoką zawartością olejku eterycznego 5—5%); używane są przy produkcji likierów i wódek, wyrobów jkierniczych, w piekarnictwie, przemyśle perfumeryjnym i my- lurskim, a także do aromatyzowania herbaty, octu, pieczywa, rjnarynat.
Z owoców kopru produkuje się w ZSRR preparat leczniczy Ljietin, stosowany w przewlekłej niewydolności naczyń wieńcowych, a także przy skurczach narządów trawienia (np. w kurczonych zapaleniach okrężnicy i in.). Preparat jest przeciwwskazany trzy nasilonych objawach niewydolności krążenia.
W lecznictwie ludowym nasiona kopru stosuje się jako środek żołądkowy, pobudzający i przeczyszczający. Napar z ziela w połączeniu z bromkiem sodu używany jest przy nadciśnieniu. Sproszkowane suche ziele lub napar z nasion zalecane są dla po-bawienia apetytu, jako środek moczopędny, mlekopędny i nasenny. Okłady z naparu zalecane są w zapalnych chorobach oczu i owrzodzeniach skóry.