Pages Menu

Categories Menu
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Wskazówki, jak schudnąć bez modnych diet i chodzenia na siłownię
To prawda, że istnieje wiele modnych diet i ćwiczeń na siłowni, dzięki którym można uzyskać pożądaną sylwetkę. Jednak trzymanie się ich nie jest łatwym
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Jak utrzymać zgrabną sylwetkę? 5 porad dla początkujących
Rozpoczęcie przygody ze zdrowym, aktywnym stylem życia może być wyjątkowo trudne. W końcu dla wielu z nas aktywność fizyczna jest uciążliwa i męcząca, a sama dieta

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Limba syberyjska

Limba syberyjska (Pinus sibirica Mayr.) rośnie na Syberii, Uralu i w lasach europejskiej części ZSRR. Nieduże zadrzewienia sztuczne znajdują się na Powołżu i w innych środkowych obwodach (w Jarosławiu zachował się lasek posadzony w 70 latach XVI w.). Drzewo osiąga wysokość 35 m i więcej. Igły zebrane w pęczki po 5. Duże szyszki (długości 8—12 m) zawierają do 100 nasion bez skrzydełek, o twardej łupinie, zwanych „orzeszkami cedrowymi”. Drzewa zaczynają owocować w 15—25 roku życia (w gęstym lesie od 50—60 roku).
Z żółtawoczerwonawego, trwałego, aromatycznego i ozdobnego drewna limby syberyjskiej wyrabia się meble, fortepiany, opraw¬ki do ołówków, okleiny, różne detale stolarsko-budowlane i deski. Wiórkami napycha się materace. Z trocin wyrabia się alkohol i terpentynę.
Nasiona zawierają do 60—70% tłuszczu, białko, pentozany, cukry, skrobię, celulozę, witaminy C, D i z grupy B oraz sole mineralne. Są jadane na surowo, a ponadto wytłacza się z nich olej używany w przemyśle spożywczym, w technice mikroskopowej (do immersji) oraz do produkcji mydła i lakierów. Z makuchów wyrabia się chałwę, ciastka i torty. Łupiny stanowią surowiec do produkcji spirytusu drzewnego, acetonu, kwasu octowego i brązowego barwnika do barwienia skór. Olejek eteryczny z młodych gałęzi i kory (0,4—1,5%) jest stosowany w przemyśle perfumeryjnym.
Już Awicenna zalecał w celach leczniczych jądra i łupiny „orzeszków cedrowych” jako środek ogólnie oczyszczający, a także przeciw kamicy i wrzodom. W Rosji w 1792 r. P. Pallas popularyzował „orzeszki cedrowe” jako przywracające męską siłę i młodość.
We współczesnym lecznictwie ludowym stosuje się nalewkę z „orzeszków” przy gośćcu stawowym, podagrze i artretyzmie, a mleczko sporządzone z „orzeszków” — przy gruźlicy, chorobach nerek i pęcherza moczowego. „Orzeszki” i igły używane są przeciw szkorbutowi (igły zawierają 259—350 mg% witaminy C, karoten i witaminę K) i do sporządzenia witaminowego napoju.
Żywica stanowi surowiec, z którego wyrabia się balsam (stosowany w przemyśle optycznym i mikroskopii), twardą smołę — kalafonię i olejek eteryczny — terpentynę. Podczas drugiej wojny światowej używano z powodzeniem żywicę do leczenia oparzeń i ran. W fabrykach chemicznych wyrabia się z niej syntetyczną kamforę przeznaczoną w medycynie do użytku zewnętrznego. Z igieł otrzymuje się w drodze destylacji z parą wodną płynny olejek sosnowy służący do sporządzania wyciągu sosnowego. Kąpiele z igieł zalecane są przy gośćcu.