Pages Menu

Categories Menu
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek

Posted by on lip 2, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa

Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa

Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten coraz popularniejszy owoc, jest coraz częściej wykorzystywany do różnych przetworów : konfitur, soków, czy alkoholi.
Zaś w kwestii alkoholu wiadome jest, że najzdrowsze są nalewki, gdyż to one wyciągają najwięcej składników odżywczych z owoców. Jak wykonać taką nalewkę żurawinową, na co pomoże i jak ją stosować, by zauważyć u siebie najlepsze efekty?

Nalewka żurawinowa przepis

Do przygotowania prozdrowotnej nalewki żurawinowej potrzeba 100 gram świeżych owoców żurawiny po umyciu i wysuszeniu, pół litra czystej wódki, 100 ml wody, 100 gram cukru, 2-3 goździki.
Przygotowanie wygląda następująco :
– owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką; zamykamy szczelnie i odstawiamy na 2-3 tygodnie,
– po tym czasie wyciskamy owoce,
– w garnku podgrzewamy 100 ml wody i rozpuszczamy w niej 100 gram cukru,
– dodajemy przestudzony syrop cukrowy do nalewki, mieszamy,
– filtrujemy przez gęstą gazę lub specjalną bibułę filtracyjną,
– studzimy całość nalewki do butelek z ciemnego szkła z dobrym zamknięciem lub do zwykłych butelek, ale wtedy należy postawić je w bardzo dobrze zacienionym miejscu.
Odstawiamy butelki. Nalewka może być stosowania prawie od razu, ale będzie miała lepsze właściwości kiedy trochę odstoi. Im starsza nalewka tym lepsza zarówno w smaku jak i pod kątem właściwości.

Stosowanie i działanie nalewki żurawinowej

Najlepiej taką nalewkę pić raz do dwóch razy dziennie po około 10 ml. Działa wtedy jako naturalny środek do wzmocnienia odporności i zapobiegający infekcjom układu moczowego. Nalewka żurawinowa można również pomóc przy problemach z trawieniem – doskonale pobudza trawienie, wspomaga leczenie stanów zapalnych nerek, choroby wrzodowej żołądka, a także dolegliwościach jamy ustnej i gardła oraz zapobiega osadzaniu się bakterii na ściankach jelit. Poza tym dostarcza wiele mikroelementów i witamin. Niektórzy zalecają ją w przypadku anemii, nadciśnienia lub miażdżycy.