Pages Menu

Categories Menu
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Wskazówki, jak schudnąć bez modnych diet i chodzenia na siłownię
To prawda, że istnieje wiele modnych diet i ćwiczeń na siłowni, dzięki którym można uzyskać pożądaną sylwetkę. Jednak trzymanie się ich nie jest łatwym
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano
Odżywki: activlab, Beta Alanina
Jednym z najbardziej popularnych środków na odchudzanie jest produkt odżywki activlab. Wszyscy doskonale wiemy, że nasze mięśnie w głównej mierze składają się z białka. Jeśli więc chcemy
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka

Posted by on maj 31, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Ser kozi i owczy – 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety

Ser kozi i owczy – 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety

Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje się tymi mniej popularnymi, ale równie wartościowymi, jak sery kozie i owcze.

  1. Sery kozie alternatywą dla serów z mleka krowiego
  2. Ser owczy nie tylko dla smakoszy
  3. Pełnowartościowe sery kozie i owcze

Sery z mleka koziego i owczego to prawdziwy rarytas. Mają charakterystyczny smak i zapach, dzięki którym stanowią nie tylko idealną przekąskę, ale również dodatek do wielu dań na ciepło i zimno.

Sery kozie alternatywą dla serów z mleka krowiego

Polska kuchnia opiera się głównie na serach z mleka krowiego, nie licząc Podhala, gdzie przez kilka miesięcy w roku wykorzystywane są sery owcze, głównie oscypek i bundz. Sery kozie wciąż stanowią niszowy rodzaj sera, który jednak coraz szybciej podbija kubki smakowe Polaków. To plus, ponieważ włączenie do diety koziego sera niesie za sobą wiele korzyści. Ten produkt łatwiej się trawi niż ser krowi, ponieważ zawarte w nim kwasy tłuszczowe mają strukturę znacznie mniejszych cząsteczek o krótszych łańcuchach niż tłuszcze w serach krowich. Ich spożywanie wspomaga odchudzanie, wzmacnia kości, przeciwdziała anemii i chroni serce. Przede wszystkim jednak, sery kozie bardzo dobrze smakują – ich ostry i cierpki smak co prawda odstrasza niektórych konsumentów, jednak prawdziwi koneserzy doceniają go za wyrazistość. Chcąc spróbować jak smakuje prawdziwy ser z mleka koziego, nie trzeba nawet udawać się na zakupy – sery kozie z dostawą do domu oferuje sklep online.

Ser owczy nie tylko dla smakoszy

Ser owczy jest znany w Polsce nieco bardziej niż ser kozi, głównie ze względu na regionalne, podhalańskie wyroby. Każdy zna smak prawdziwego, owczego oscypka, który wytwarzany jest w okresie od maja do września każdego roku. Właśnie wtedy mleka owczego jest najwięcej i może być ono przetwarzane na pyszne, wartościowe sery.

Sery owcze nie ograniczają się jedynie do oscypków i bundzu. Rodzajów tego sera jest znacznie więcej, a wiele z nich pochodzi z Francji, Włoch, Grecji i Hiszpanii. Spożywanie tych przysmaków wzmacnia kości i zęby, wspiera proces odchudzania oraz obniżania cholesterolu we krwi. Ser owczy łatwo się trawi, a dla niektórych alergików może być doskonałą alternatywą dla sera z mleka krowiego. Co prawda, ser owczy zawiera znacznie więcej laktozy niż ser krowi, jednak jest ona częściowo rozkładana w procesie produkcji, dlatego sery te mogą być spożywane nawet przez osoby z nietolerancją laktozy.

Pełnowartościowe sery kozie i owcze

Zarówno ser kozi, jak i ser owczy, są atrakcyjną alternatywą dla serów z mleka krowiego. Ludzki organizm mniej męczy się podczas ich trawienia, a ich spożycie dostarcza dużej dawki witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Ze względu na dużą zawartość białka zwierzęcego, sery owcze i kozie stanowią dobry zamiennik mięsa dla osób, które praktykują dietę wegetariańską. Pełnowartościowe sery z mleka koziego i owczego są więc atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnych serów krowich.

Ze względu na specyficzny smak i zapach, sery kozie i owcze nadal stanowią raczej dodatek do diety, w której wciąż królują sery krowie, o łagodniejszym smaku i przystępniejszej cenie. Duża rolę odgrywa ostatni wymieniony czynnik, jednak ser kozi i owczy w sklepie online dostępny jest w atrakcyjnej cenie, odpowiedniej dla każdej kieszeni. Można je więc zamówić z dostawą do domu i bez przeszkód cieszyć się z ich smaku.