Pages Menu

Categories Menu
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Dobry peeling medyczny - złuszczanie naskórka Warszawa Mokotów
Skóra, która dobrze oddycha jest piękniejsza. Dlatego tak ważne jest, by pamiętać o cyklicznym wykonywaniu peelingu, który ściera zewnętrzną warstwę naskórka
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Popularne wskaźniki prawidłowej masy ciała
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób możemy określić, czy
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy

Posted by on wrz 1, 2017 in Zioła lecznicze |

Środki przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze

Duże znacze­nie jako bakteriocydy, insektycydy i środki przeciwpasożytnicze mają w medycynie ludzkiej i weterynaryjnej fenole oraz ich po­chodne. Fenole odznaczają się obecnością grup wodorotlenowych zastępujących wodór pierścienia benzenowego. Dobrze rozpusz­czają się w olejach i w rozpuszczalnikach tłuszczów, co warunkuje ich łatwe przenikanie przez okrywę chitynową ciała owadów i przez ściany komórek bakteryjnych. Odznaczają się specyficz­nym nieprzyjemnym zapachem. Z preparatów fenolu pochodzenia roślinnego lub zawierających składniki roślinne stosuje się anty- septyczny płyn Nowikowa i dziegieć. Antyseptyczny płyn Nowikowa zawiera 1 część taniny, 0,2 cz. zieleni brylantowej, 0,2 cz. 95-procentowego alkoholu, 0,5 cz. oleju rycynowego i 20 cz. kolodium. Stosuje się jako środek antysepty­czny w przypadku drobnych uszkodzeń skóry. Dziegieć jest produktem suchej destylacji drewna i kory róż­nych drzew (sosny, brzozy i in.). Dziegieć sosnowy zawiera toluol, ksylol, styrol, krezol, gwajakol, fenol, naftalen, ocet drzewny, pirokatechinę i in. Dziegieć działa antyseptycznie, owadobójczo i umiarkowanie drażni zakończenia nerwów. Zabija wszy i świerz- bowca ludzkiego. W formie mazideł i emulsji jest stosowany w przypadku świerzbu zwierząt. Do smarowania zwierząt używa się emulsji dziegciowych, złożonych z mieszaniny dziegciu, mydła, ługu, nafty lub substancji śluzowych. Dziegieć wchodzi w skład maści Końkowa i Wilkinsona oraz mazidła balsamicznego według receptury Wiszniewskiego. Analo­giczny skutek terapeutyczny daje płyn Mitroszyna (otrzymywany w drodze obróbki termicznej ziarna pszenicy, ryżu i in.) oraz „płyn leśny” (produkt suchej destylacji leszczyny i olszy). Wyraźnym działaniem antybakteryjnym, analogicznym do dzia­łania antybiotyków, odznaczają się fitoncydy. Borówka czernica, w której fitoncydom towarzyszą garbniki, działa przeciwzapalnie w żołądku i jelitach. Bogate w fitoncydy są: czosnek, cebula, cze­remcha i kwiat melisy. Działaniem antybakteryjnym odznaczają się preparaty Nowoi- manin, otrzymywany z ziela dziurawca zwyczajnego, Chlorofillipt (mieszanina chlorofilów eukaliptusa), nalewki z nagietka i pereł- kowca japońskiego. Spośród środków przeciwmalarycznych największą popularno­ścią cieszyła się w przeszłości chinina, pozyskiwana z kory róż­nych gatunków chinowca. Charakterystyczną właściwością chini­ny jest jej zdolność do hamowania procesów życiowych form ery- trocytarnych zarodźca malarycznego. Obecnie chinina praktycznie nie ma zastosowania, ponieważ ustępuje skutecznością preparatom syntetycznym. Ponadto dość często powoduje nieprzyjemne obja­wy niepożądane: szum w uszach, wymioty, bicie serca, bezsenność oraz drżenie rąk. Aktywnym działaniem przeciw rzęsistkom, bakteriom i grzybom odznacza się lutenuryna, stanowiąca mieszaninę chlorowodorków alkaloidów z grążela żółtego. Ponadto lutenuryna zabija plemniki i stosowana jest jako środek zapobiegający zajściu w ciążę. Chemoterapeutycznym działaniem na pierwotniaka powodują­cego czerwonkę pełzakową i na niektóre przywry odznacza się emetyna występująca w korzeniu ipekakuany (wymiotnicy). Skutecznymi środkami przeciw glistom są kwiatostany bylicy cytwarowej i tymol, występujący w olejku macierzankowym z ziela tymianku pospolitego i macierzanki piaskowej. W przypad­kach chorób jelit wywołanych przez tasiemce stosowano korę gra- natowca i nasiona dyni. Insektycydy wykorzystywane są do niszczenia owadów — groź­nych szkodników, przenosicieli chorób infekcyjnych i inwazyjnych oraz pasożytów. Szczególnie popularnymi insektycydami pocho­dzenia roślinnego są piretroidy pozyskiwane z kwiatostanów Chrysanthemum cinerartaejolium i Ch. coccineum. przez szczury i myszy. W celu zwalczania szczurów i myszy stosuje się środki deraty- zacyjne. Silnym środkiem deratyzacyjnym jest cebula morska (Scilla maritima rubra), chętnie zjadana mimo gorzkiego smaku. Preparaty zawierające fosfor, jod i inne składniki mineralne. Związki fosforu należą do głównych źródeł energetycznych orga­nizmu i materiałów budulcowych dla kości i zębów. Dużo fosforu zawierają orzechy, warzywa liściowe, fasola i groch. Jod pozyskuje się z popiołu morskich glonów (a także z wód z szybów naftowych). Działa przeciwbakteryjnie. Jest niezbędny do prawidłowej czynności tarczycy. Preparaty jodowe podawane były przy stwardnieniu tętnic, kile, przewlekłych zatruciach rtę­cią i ołowiem oraz w leczeniu endemicznie występującego wola.
Potas jest ważnym jonem wewnątrzkomórkowym. Działa mo­czopędnie. Dobrymi źródłami potasu są suszone owoce, winogro­na, ziemniaki i warzywa (zwłaszcza oberżyna). Magnez wykazuje właściwości antagonistyczne z jonami wapnia Posiada pewne znaczenie dla gospodarki mineralnej ustroju, czyn­ności układu nerwowego, napięcia mięśni szkieletowych itp. Naj­lepszymi źródłami magnezu są warzywa, owoce i chleb razowy