Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały owoc dla tych, którzy walczą o szczupłą sylwetkę. Mogą go jeść także cukrzycy, bo choć kiwi zawiera węglowodany, ma niski indeks glikemiczny. Ten, kto regularnie spożywa kiwi, dba o swoje zdrowie.
Moc witamin i minerałów
We wnętrzu znajdziemy wiele witamin, ale główną z nich jest witamina C. W składzie są również obecne: K, B6, A i E. Miąższ zawiera sporo potasu, magnezu, cynku, fosforu, wapnia i żelaza. Kiwi jest bogate w kwasy Omega-3 oraz polifenole, ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz węglowodanów prostych jest w nim sporo błonnika i białka.
Na co pomaga?
Jest dobre prawie na wszystko. Kiwi składniki odżywcze i wiele właściwości każą traktować nam ten owoc jako doskonałe superfoods. Czerwona odmiana owocu to moc przeciwutleniaczy, które chronią przed zachorowaniem na nowotwór, zwłaszcza jamy ustnej. Ułatwia leczenie grypy, podawane jest przy infekcjach. Kiwi to doskonała ochrona całego układu odpornościowego. Likwiduje bakterie i wirusy, uodparnia organizm. Potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a luteina zwalcza nadciśnienie. Kiwi chroni serce. Inozytol, czyli alkohol cukrowy, który też skrywa owoc, odgrywa dużą rolę w reakcji organizmu na neuroprzekaźniki i hormony. Za sprawą serotoniny działa antydepresyjnie. Poprawia czynność płuc dotkniętych astmą oskrzelową i wspomaga układ oddechowy. Reguluje pracę jelit, jest pomocne przy zaparciach i oczyszczaniu. Ten, kto spożywa owoc, ma zdrową skórę. Witaminy E i A oraz antyoksydanty hamują namnażanie się wolnych rodników. Kiwi zapobiega utracie wzorku i chroni przed zaćmą oraz jaskrą.
Mały owoc, a duże korzyści
Kiwi z reguły jest bezpieczne dla wszystkich. Jego zawartość zaskakuje bogactwem minerałów i szerokim spektrum działania. Warto spożywać je regularnie. Owoc najlepiej smakuje w konsumpcji bezpośredniej.
Najnowsze komentarze