Pages Menu

Categories Menu
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla

Posted by on kwi 21, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Kiwi – odżywczy owoc

Kiwi – odżywczy owoc

Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały owoc dla tych, którzy walczą o szczupłą sylwetkę. Mogą go jeść także cukrzycy, bo choć kiwi zawiera węglowodany, ma niski indeks glikemiczny. Ten, kto regularnie spożywa kiwi, dba o swoje zdrowie.

Moc witamin i minerałów

We wnętrzu znajdziemy wiele witamin, ale główną z nich jest witamina C. W składzie są również obecne: K, B6, A i E. Miąższ zawiera sporo potasu, magnezu, cynku, fosforu, wapnia i żelaza. Kiwi jest bogate w kwasy Omega-3 oraz polifenole, ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz węglowodanów prostych jest w nim sporo błonnika i białka.

Na co pomaga?

Jest dobre prawie na wszystko. Kiwi składniki odżywcze i wiele właściwości każą traktować nam ten owoc jako doskonałe superfoods. Czerwona odmiana owocu to moc przeciwutleniaczy, które chronią przed zachorowaniem na nowotwór, zwłaszcza jamy ustnej. Ułatwia leczenie grypy, podawane jest przy infekcjach. Kiwi to doskonała ochrona całego układu odpornościowego. Likwiduje bakterie i wirusy, uodparnia organizm. Potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a luteina zwalcza nadciśnienie. Kiwi chroni serce. Inozytol, czyli alkohol cukrowy, który też skrywa owoc, odgrywa dużą rolę w reakcji organizmu na neuroprzekaźniki i hormony. Za sprawą serotoniny działa antydepresyjnie. Poprawia czynność płuc dotkniętych astmą oskrzelową i wspomaga układ oddechowy. Reguluje pracę jelit, jest pomocne przy zaparciach i oczyszczaniu. Ten, kto spożywa owoc, ma zdrową skórę. Witaminy E i A oraz antyoksydanty hamują namnażanie się wolnych rodników. Kiwi zapobiega utracie wzorku i chroni przed zaćmą oraz jaskrą.

Mały owoc, a duże korzyści

Kiwi z reguły jest bezpieczne dla wszystkich. Jego zawartość zaskakuje bogactwem minerałów i szerokim spektrum działania. Warto spożywać je regularnie. Owoc najlepiej smakuje w konsumpcji bezpośredniej.