Pages Menu

Categories Menu
Zupy krem z buraków.
Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.
Przepisy na zupy krem z buraczków.
1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

- 2 duże
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Rekreacja na terenie ogrodu
Współczesne tarasy coraz częściej stanowią przedłużenie przestrzeni wypoczynkowej salonu. Jak je aranżować, by spełniały oczekiwania użytkowników? Z pewnością nie powinno w nich zabraknąć wygodnych
Jagody acai berry 900 i opinie jakie o nich krążą...
Acai Berry 900 to jeden z nowszych produktów wśród suplementów diety. Pytanie brzmi czy jest to środek skuteczny. W internecie nie brak bowiem pozytywnych opinii na
Odżywki węglowodanowe - suplementy diety sklep internetowy
Wiosna to ostatni dzwonek na to by coś zrobić ze swoim ciałem by móc pięknie wyglądać latem na plaży. Czasu coraz mniej a odchudzanie nie idzie po naszej myśli?
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy

Posted by on mar 14, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Zupy krem z buraków.

Zupy krem z buraków.

Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.

Przepisy na zupy krem z buraczków.

1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

– 2 duże buraki ( ok.600 g)

– 1 ziemniak

– 1 marchewka

– 1 czerwona cebula

– 1 ząbek czosnku

– 40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

– 750 ml bulionu warzywnego lub wody

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Wykonanie:

1.Buraczki i ziemniaka obrać – pokroić w kostkę.

2. Marchewkę obrać – pokroić w talarki.

3. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, czosnek pokroić na plasterki.

4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę, następnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, buraczki oraz ziemniaki i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i przykryć garnek – zredukować ogień i dusić warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

6. Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.

7. Przełożyć całość do pojemnika stojącego blendera i miksować zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelać zupę z powrotem do garnka i doprawić sokiem z cytryny.

KREM BURACZANY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM.

Składniki:

– 3 duże buraki

– 2 cm świeżego imbiru

– 2 ząbki czosnku

– mały kawałek świeżej papryczki chili ewentualnie szczypta chili w proszku

– 2 lub 3 łyżki oleju

– 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

– 1 ½ szklanki wody

– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

– sól i pieprz

– 2 łyżki soku z limonki.

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować i nie obierać ich, zawinąć w folię aluminiową. Piec 60 – 80 minut.
Upieczone buraki rozwinąć z folii. Odciąć korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będzie potrzebna na koniec.

2. Imbir, czosnek i papryczkę chili posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać czosnek, posiekany imbir i papryczkę chili. Podsmażać wszystko przez 1 minutę.

3. Kolejno dodać pokrojone buraki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę, sos sojowy, pół łyżeczki soli i gotować przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu.

4. Zupę zmiksować na gładki krem, jeśli potrzeba – dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podać gorącą z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.