Pages Menu
 

Categories Menu
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Odżywki węglowodanowe - suplementy diety sklep internetowy
Wiosna to ostatni dzwonek na to by coś zrobić ze swoim ciałem by móc pięknie wyglądać latem na plaży. Czasu coraz mniej a odchudzanie nie idzie po naszej myśli?
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Odżywki: activlab, Beta Alanina
Jednym z najbardziej popularnych środków na odchudzanie jest produkt odżywki activlab. Wszyscy doskonale wiemy, że nasze mięśnie w głównej mierze składają się z białka. Jeśli więc chcemy
Rekreacja na terenie ogrodu
Współczesne tarasy coraz częściej stanowią przedłużenie przestrzeni wypoczynkowej salonu. Jak je aranżować, by spełniały oczekiwania użytkowników? Z pewnością nie powinno w nich zabraknąć wygodnych

Posted by on mar 14, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Zupy krem z buraków.

Zupy krem z buraków.

Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.

Przepisy na zupy krem z buraczków.

1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

– 2 duże buraki ( ok.600 g)

– 1 ziemniak

– 1 marchewka

– 1 czerwona cebula

– 1 ząbek czosnku

– 40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

– 750 ml bulionu warzywnego lub wody

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Wykonanie:

1.Buraczki i ziemniaka obrać – pokroić w kostkę.

2. Marchewkę obrać – pokroić w talarki.

3. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, czosnek pokroić na plasterki.

4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę, następnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, buraczki oraz ziemniaki i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i przykryć garnek – zredukować ogień i dusić warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

6. Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.

7. Przełożyć całość do pojemnika stojącego blendera i miksować zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelać zupę z powrotem do garnka i doprawić sokiem z cytryny.

KREM BURACZANY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM.

Składniki:

– 3 duże buraki

– 2 cm świeżego imbiru

– 2 ząbki czosnku

– mały kawałek świeżej papryczki chili ewentualnie szczypta chili w proszku

– 2 lub 3 łyżki oleju

– 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

– 1 ½ szklanki wody

– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

– sól i pieprz

– 2 łyżki soku z limonki.

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować i nie obierać ich, zawinąć w folię aluminiową. Piec 60 – 80 minut.
Upieczone buraki rozwinąć z folii. Odciąć korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będzie potrzebna na koniec.

2. Imbir, czosnek i papryczkę chili posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać czosnek, posiekany imbir i papryczkę chili. Podsmażać wszystko przez 1 minutę.

3. Kolejno dodać pokrojone buraki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę, sos sojowy, pół łyżeczki soli i gotować przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu.

4. Zupę zmiksować na gładki krem, jeśli potrzeba – dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podać gorącą z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.