Pages Menu

Categories Menu
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
6 wskazówek, jak zmotywować się do ćwiczeń
Ćwiczenia fizyczne są dla nas dobre. Dają nam energię i sprawiają, że nasze ciało jest aktywne. Ludzie, którzy mają aktywne ciało, mają też aktywny umysł. Jeśli chcesz pozbyć
Co zrobić z asymetrią ułożeniową?
Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Trudno zatem dziwić się temu, że szczególnie w przypadku noworodków często martwimy się wieloma kwestiami związanymi ze zdrowiem naszej
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Jak pokonać zachcianki żywieniowe
Jeśli chcesz schudnąć lub chcesz uzyskać sprawne ciało, musisz kontrolować swoje zachcianki. Jeśli więc i Ty borykasz się z tym problemem, to te proste wskazówki pomogą Ci w walce z zachciankami.
Nie

Posted by on mar 8, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon – uznanie na świecie

Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla przypraw”, tak bardzo ją pokochali! Czy wiesz już o jakiej roślinie jest tutaj mowa?

Estragon – z łaciny Artemisia dracunculus – to porastająca na dziko tereny południowej i wschodniej Europy, a także niektóre obszary Ameryki Północnej i Azji roślina pochodząca z rodziny roślin astrowatych.

Twierdzi się, że ziele to rosło pierwotnie przy brzegach rzek Syberii. Stosuje się również inne nazwy, na przykład Bylica draganek lub bylica głupich

Nazwę swą zawdzięcza łacińskiemu słowu draco (wąż). Oryginalny układ korzeni tej rośliny nieco przypomina kształtem węża, widać więc skąd czerpano inspirację na nazwę.

W dzisiejszych czasach używamy najczęściej w kuchni, chociaż są również praktyki medycyny domowej, które wykorzystują go.

Opis ogólny rośliny

Jest to wieloletnia bylina o wysokiej i stosunkowo twardej łodydze (sięga ona aż do 150cm!), którą obrastają wąskie, zwisające liście o delikatnie zaostrzonych końcach. Kwiat rośliny ma najczęściej żółtą lub białą barwę, bardzo rzadko można zaobserwować pełny rozkwit.

Ziele uprawia się w wielu krajach świata, nie wymaga ono specjalnej pielęgnacji – najistotniejsze jest oczywiście pamiętanie o podlewaniu, a także cykliczne pozbywanie się wyrastających chwastów.

Należy pamiętać, że roślina ta źle znosi przymrozki, dlatego przycięcie jej i osłonienie przed nastaniem zimy zdaje się być dobrym pomysłem. Najważniejszą częścią ziela są liście, które możemy zrywać w dowolnym momencie jego wzrostu. Wykorzystać ją można w formie przyprawy do różnych potraw bądź jako składnik preparatu leczniczego.

Świetnie smakuje zarówno świeży jak i suszony. Uwaga! Specyficzny smak tej przyprawy potrafi łatwo zdominować potrawę, zaleca się więc uwagę podczas jego stosowania!

Co zrobić z estragonem w kuchni?

Estragonu można użyć w rozmaitych potrawach. Często używa się go w włoskich, hiszpańskich, francuskich czy niemieckich specjałach!

Jest to ziele, które potrafi nadać niepowtarzalnego charakteru i aromatu sałatkom, daniom mięsnym i jarskim, sosom, zupom a nawet owocom morza!