Pages Menu

Categories Menu
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
Jagody acai berry 900 i opinie jakie o nich krążą...
Acai Berry 900 to jeden z nowszych produktów wśród suplementów diety. Pytanie brzmi czy jest to środek skuteczny. W internecie nie brak bowiem pozytywnych opinii na
Profesjonalny sprzęt do siłowni - orbitreki do ćwiczeń
Myślisz o tym by zadbać o formę i zacząć chodzić na siłownię? Zanim wykupisz karnet najpierw postaw przed sobą jasno określony cel. Jeśli twoim celem jest utrata
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje

Posted by on mar 8, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon w kuchni – jak go używać?

Estragon – uznanie na świecie

Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla przypraw”, tak bardzo ją pokochali! Czy wiesz już o jakiej roślinie jest tutaj mowa?

Estragon – z łaciny Artemisia dracunculus – to porastająca na dziko tereny południowej i wschodniej Europy, a także niektóre obszary Ameryki Północnej i Azji roślina pochodząca z rodziny roślin astrowatych.

Twierdzi się, że ziele to rosło pierwotnie przy brzegach rzek Syberii. Stosuje się również inne nazwy, na przykład Bylica draganek lub bylica głupich

Nazwę swą zawdzięcza łacińskiemu słowu draco (wąż). Oryginalny układ korzeni tej rośliny nieco przypomina kształtem węża, widać więc skąd czerpano inspirację na nazwę.

W dzisiejszych czasach używamy najczęściej w kuchni, chociaż są również praktyki medycyny domowej, które wykorzystują go.

Opis ogólny rośliny

Jest to wieloletnia bylina o wysokiej i stosunkowo twardej łodydze (sięga ona aż do 150cm!), którą obrastają wąskie, zwisające liście o delikatnie zaostrzonych końcach. Kwiat rośliny ma najczęściej żółtą lub białą barwę, bardzo rzadko można zaobserwować pełny rozkwit.

Ziele uprawia się w wielu krajach świata, nie wymaga ono specjalnej pielęgnacji – najistotniejsze jest oczywiście pamiętanie o podlewaniu, a także cykliczne pozbywanie się wyrastających chwastów.

Należy pamiętać, że roślina ta źle znosi przymrozki, dlatego przycięcie jej i osłonienie przed nastaniem zimy zdaje się być dobrym pomysłem. Najważniejszą częścią ziela są liście, które możemy zrywać w dowolnym momencie jego wzrostu. Wykorzystać ją można w formie przyprawy do różnych potraw bądź jako składnik preparatu leczniczego.

Świetnie smakuje zarówno świeży jak i suszony. Uwaga! Specyficzny smak tej przyprawy potrafi łatwo zdominować potrawę, zaleca się więc uwagę podczas jego stosowania!

Co zrobić z estragonem w kuchni?

Estragonu można użyć w rozmaitych potrawach. Często używa się go w włoskich, hiszpańskich, francuskich czy niemieckich specjałach!

Jest to ziele, które potrafi nadać niepowtarzalnego charakteru i aromatu sałatkom, daniom mięsnym i jarskim, sosom, zupom a nawet owocom morza!