Dieta nawadniająca organizm podczas lata
W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy wtedy po coś lodowatego do jedzenia lub picia. Wbrew pozorom, hektolitry lodów i mrożonych napojów nie będą dobrym pomysłem. Oprócz zapewnienia wystarczającej ilości wody powinniśmy sięgać po odpowiednie posiłki na upalne dni.
Owoce źródłem wody i niezbędnych elektrolitów
Jeśli zastanawiasz się, co jeść w upalne dni, postaw na owoce sezonowe. Te, które zawierają nie tylko dużo wody, ale i witamin to przede wszystkim truskawki, melony, arbuzy oraz owoce cytrusowe – pomarańcza, cytryna, grejpfrut. Arbuz składa się w 92% z wody, w dodatku nie kosztuje zbyt wiele. Z owoców możesz wyciskać soki, robić smoothie albo stworzyć własnoręczny mus.
Dostarczanie elektrolitów z żywności
Banany, mango, morele bogate są w potas i sód, a kakao, migały i pestki dyni zawierają dużo magnezu. Są to elektrolity, które tracimy szczególnie przy odwodnieniu. Woda, którą pijesz, powinna być wysoko zmineralizowana. Elektrolity możesz także uzupełniać w formie tabletek lub napojów izotonicznych.
Potrawy z warzyw najlepsze na upały
Co jeść w upały na obiad? Tu również postaw na rośliny zawierające duże ilości wody, tym razem głównie na warzywa. Ogórek składa się w 96% z wody, rzodkiewka w 94%, a kalafior w 91%. Warzywa te są bogate w potas i magnes.
Posiłki na upalne dni kojarzymy dobrze z chłodnikiem, zamiennikiem gorącej zupy. Najbardziej znany jest chłodnik z buraków, ale warto spróbować także chłodników w wersji owocowej.
Czy kawa i herbata odwadnia?
Picie dużej ilości płynów jest kluczowe przy upałach, jednak herbata i kawa nie będą dobrym pomysłem. Kofeina działa moczopędnie, odwadniając organizm. Na czas upałów zrezygnuj z alkoholu, który również odwadnia. W dodatku, podczas wysokich temperatur powietrza, szybciej się upijamy.
Chcąc ulżyć sobie w trzydziestostopniowym upale, często sięgamy po lody i mrożone napoje. Nie jest to najlepszy pomysł. Bardzo zimne, lodowate rzeczy najlepiej jeść powoli i małymi porcjami. Zbyt duże ilości lodów lub napojów z lodem mogą skutkować lekkim szokiem termicznym dla organizmu, a nawet anginą.
Najnowsze komentarze