Pages Menu
 

Categories Menu
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Propozycje na szybkie dania obiadowe dla dzieci.
Obiad to posiłek, który potrafi być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam czasu na jego przygotowanie. W natłoku codziennych obowiązków zwykle nie ma czasu na
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie

Posted by on lis 2, 2020 in Dieta i odchudzanie |

Dieta nawadniająca organizm podczas lata

Dieta nawadniająca organizm podczas lata

W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy wtedy po coś lodowatego do jedzenia lub picia. Wbrew pozorom, hektolitry lodów i mrożonych napojów nie będą dobrym pomysłem. Oprócz zapewnienia wystarczającej ilości wody powinniśmy sięgać po odpowiednie posiłki na upalne dni.

Owoce źródłem wody i niezbędnych elektrolitów

Jeśli zastanawiasz się, co jeść w upalne dni, postaw na owoce sezonowe. Te, które zawierają nie tylko dużo wody, ale i witamin to przede wszystkim truskawki, melony, arbuzy oraz owoce cytrusowe – pomarańcza, cytryna, grejpfrut. Arbuz składa się w 92% z wody, w dodatku nie kosztuje zbyt wiele. Z owoców możesz wyciskać soki, robić smoothie albo stworzyć własnoręczny mus.

Dostarczanie elektrolitów z żywności

Banany, mango, morele bogate są w potas i sód, a kakao, migały i pestki dyni zawierają dużo magnezu. Są to elektrolity, które tracimy szczególnie przy odwodnieniu. Woda, którą pijesz, powinna być wysoko zmineralizowana. Elektrolity możesz także uzupełniać w formie tabletek lub napojów izotonicznych.

Potrawy z warzyw najlepsze na upały

Co jeść w upały na obiad? Tu również postaw na rośliny zawierające duże ilości wody, tym razem głównie na warzywa. Ogórek składa się w 96% z wody, rzodkiewka w 94%, a kalafior w 91%. Warzywa te są bogate w potas i magnes.

Posiłki na upalne dni kojarzymy dobrze z chłodnikiem, zamiennikiem gorącej zupy. Najbardziej znany jest chłodnik z buraków, ale warto spróbować także chłodników w wersji owocowej.

Czy kawa i herbata odwadnia?

Picie dużej ilości płynów jest kluczowe przy upałach, jednak herbata i kawa nie będą dobrym pomysłem. Kofeina działa moczopędnie, odwadniając organizm. Na czas upałów zrezygnuj z alkoholu, który również odwadnia. W dodatku, podczas wysokich temperatur powietrza, szybciej się upijamy.

Chcąc ulżyć sobie w trzydziestostopniowym upale, często sięgamy po lody i mrożone napoje. Nie jest to najlepszy pomysł. Bardzo zimne, lodowate rzeczy najlepiej jeść powoli i małymi porcjami. Zbyt duże ilości lodów lub napojów z lodem mogą skutkować lekkim szokiem termicznym dla organizmu, a nawet anginą.