Pages Menu

Categories Menu
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie
Dlaczego warto regularnie odwiedzać stomatologa?
Dlaczego regularne wizyty u stomatologa są tak istotne dla zdrowia jamy ustnej? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te rutynowe kontrole mogą być kluczem do wczesnego
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Jak poprawnie obliczyć BMI
Dla użytkowników siłowni i fitness clubów bardzo ważne jest kontrolowanie swoich postępów. Systematyczne pomiary i obserwacje dają pogląd, czy treningi przynoszą zadowalające efekty.
Punktem
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje

Posted by on kwi 19, 2020 in Dieta i odchudzanie |

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich – stosowano metodę prób i błędów, jedząc grzyby które w rzeczywistości nie były jadalne. Zjedzenie tych trujących często okazywało się być ostatnim posiłkiem niewprawnego grzybiarza. Więc jak] je rozróżnić tak by zbierać tylko te dobre? W dzisiejszych czasach mamy całe spektrum wiedzy na ten temat – od encyklopedii po filmy.

jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

Sposobów jest wiele, jednak ja przybliżę dziś tylko dwa z nich by lepiej zapamiętać różnice na poszczególnych gatunkach.

Czubajka Kania – piękny dumny grzyb z rodzaju pieczarkowców. Rośnie tak duży że bardzo łatwo zauważyć go na poboczu, nawet jadąc samochodem z dużą prędkością. Jej gigantyczny kapelusz miewa nawet 35 centymetrów średnicy. Im kania jest starsza – tym łatwiej ją rozpoznać. Na środku kapelusza ma czubeczek a na całym kapeluszu widoczne są ciemnobrązowe łuski które odpadają po potarciu lub umyciu. Aby mieć pewność że kania jest kanią – musi mieć ruchomy pierścień na trzonie grzyba, natomiast innym sposobem jest bardzo delikatne wykręcenie jego nóżki z podłoża aby zobaczyć czy nie posiada czasem pochwy charakterystycznej dla muchomora sromotnikowego. Jak wcześniej wspomniano – pierścień czubajki jest ruchomy i można go przesunąć, natomiast mylony z kanią – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy posiada pierścień wrośnięty w nóżkę. Muchomor ma zielonkawy kapelusz nieposiadający brązowych zadziorków.

Gąski -kapelusz o lekko brązowej barwie z delikatnymi smugami, nóżka biała, czasem widać na niej zielonkawo-żółte plamki. Ze względu na to iż ma ona w swoim własnym gatunku odmiany jadalne i niejadalne a wszystkich jest ok 350 – nie poleca się zbioru tego grzyba osobom nawet dosyć dobrze doświadczonym w grzybobraniu. Gąski czy inne grzyby których postanowiono nie zbierać, powinno się zostawić w spokoju gdyż pełnią bardzo ważną funkcję w ekosystemie.