Pages Menu

Categories Menu
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Jak poprawnie obliczyć BMI
Dla użytkowników siłowni i fitness clubów bardzo ważne jest kontrolowanie swoich postępów. Systematyczne pomiary i obserwacje dają pogląd, czy treningi przynoszą zadowalające efekty.
Punktem
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie
6 wskazówek, jak zmotywować się do ćwiczeń
Ćwiczenia fizyczne są dla nas dobre. Dają nam energię i sprawiają, że nasze ciało jest aktywne. Ludzie, którzy mają aktywne ciało, mają też aktywny umysł. Jeśli chcesz pozbyć
Jak pokonać zachcianki żywieniowe
Jeśli chcesz schudnąć lub chcesz uzyskać sprawne ciało, musisz kontrolować swoje zachcianki. Jeśli więc i Ty borykasz się z tym problemem, to te proste wskazówki pomogą Ci w walce z zachciankami.
Nie
Dobry peeling medyczny - złuszczanie naskórka Warszawa Mokotów
Skóra, która dobrze oddycha jest piękniejsza. Dlatego tak ważne jest, by pamiętać o cyklicznym wykonywaniu peelingu, który ściera zewnętrzną warstwę naskórka

Posted by on kwi 19, 2020 in Dieta i odchudzanie |

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich – stosowano metodę prób i błędów, jedząc grzyby które w rzeczywistości nie były jadalne. Zjedzenie tych trujących często okazywało się być ostatnim posiłkiem niewprawnego grzybiarza. Więc jak] je rozróżnić tak by zbierać tylko te dobre? W dzisiejszych czasach mamy całe spektrum wiedzy na ten temat – od encyklopedii po filmy.

jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

Sposobów jest wiele, jednak ja przybliżę dziś tylko dwa z nich by lepiej zapamiętać różnice na poszczególnych gatunkach.

Czubajka Kania – piękny dumny grzyb z rodzaju pieczarkowców. Rośnie tak duży że bardzo łatwo zauważyć go na poboczu, nawet jadąc samochodem z dużą prędkością. Jej gigantyczny kapelusz miewa nawet 35 centymetrów średnicy. Im kania jest starsza – tym łatwiej ją rozpoznać. Na środku kapelusza ma czubeczek a na całym kapeluszu widoczne są ciemnobrązowe łuski które odpadają po potarciu lub umyciu. Aby mieć pewność że kania jest kanią – musi mieć ruchomy pierścień na trzonie grzyba, natomiast innym sposobem jest bardzo delikatne wykręcenie jego nóżki z podłoża aby zobaczyć czy nie posiada czasem pochwy charakterystycznej dla muchomora sromotnikowego. Jak wcześniej wspomniano – pierścień czubajki jest ruchomy i można go przesunąć, natomiast mylony z kanią – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy posiada pierścień wrośnięty w nóżkę. Muchomor ma zielonkawy kapelusz nieposiadający brązowych zadziorków.

Gąski -kapelusz o lekko brązowej barwie z delikatnymi smugami, nóżka biała, czasem widać na niej zielonkawo-żółte plamki. Ze względu na to iż ma ona w swoim własnym gatunku odmiany jadalne i niejadalne a wszystkich jest ok 350 – nie poleca się zbioru tego grzyba osobom nawet dosyć dobrze doświadczonym w grzybobraniu. Gąski czy inne grzyby których postanowiono nie zbierać, powinno się zostawić w spokoju gdyż pełnią bardzo ważną funkcję w ekosystemie.