Pages Menu

Categories Menu
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Studio masażu: masaż rozluźniający Dąbrowa Górnicza
Na masaż rozluźniający mogą zdecydować się nie tylko osoby zawodowo trenujące sport. Po masaż rozluźniający mogą sięgać również Ci, którzy sport uprawiają amatorsko.
Zupy krem z buraków.
Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.
Przepisy na zupy krem z buraczków.
1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

- 2 duże
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Lebiodka pospolita

Lebiodka pospolita (Origanum vulgare L., 2n = 30, 32) jest byliną z rodziny wargowych (Labiatae Juss., Lamiaceae Lindl.), wysokości 30—60 (90) cm, z aromatycznym zapachem przypominającym macierzankę. Uprawia się ją we Francji, RFN, Bułgarii i USA (dawniej uprawiano ją powszechniej). Kłącze silnie rozgałęzione, często pełzające. Łodygi wzniesione, rozgałęzione, czterokanciaste, miękko owłosione. Liście naprzeciwległe, jajowate, całobrzegie lub słabo ząbkowane, ogonkowe, z drobnymi, czarnymi, przeświecającymi punktami (gruczołkami). Kwiaty małe, liczne, zebrane po 5—25 w podłużnie owalne kłoski tworzące szczytowe podbaldachy. Kielich dzwonkowaty o 5 ząbkach. Korona dwuwargowa, barwy lila, jasnopurpurowej, różowej lub białawej. Warga dolna o 3 klapach. Kwiaty jedno- lub obupłciowe, osadzone po 2—3 w pach¬winach ciemnopurpurowych podsadek. Pręcików 4 (ich nitki w górze rozchylone); kwiaty słupkowe mają niewykształcone pylniki. Słupek z długą szyjką o dwóch łatkach. Kwitnienie w lipcu — wrześniu, dojrzewanie owoców zaczyna się w sierpniu. Kwiaty zapylane są przez pszczoły i muchy. Kwiaty żeńskie otwierają się na tydzień przed obupłciowymi. Owoc — rozłupki (zamknięte po 4 w nieopadającym, zaschniętym kielichu), kulisto jajowate, ciemnobrunatne lub czerwonawobrunatne. Masa 1000 rozłupek około 0,1 g.
Lebiodka jest dobrą rośliną miododajną i olejkodajną. Części nadziemne zawierają olejek eteryczny (0,1—0,2% świeżej masy), w którego skład wchodzą: tymol (do 50%), karwakrol, octan gara- nilu i wolne alkohole. Liścia zawierają 565 mg% kwasu askorbinowego (kwiaty 166 mg%). Olejek eteryczny używany jest do produkcji wody kolońskiej, mydła, pasty i pomadek. Olejek eteryczny z ziela pochodzącego z różnych miejscowości może ogrom¬nie różnić się zapachem. Kwiaty stosowane są do farbowania wełny na kolor pomarańczowoczerwony. Liście wykorzystywane są w produkcji likierów i wódek oraz w przemyśle spożywczym(sporządzanie kwasów, przyprawa do różnych konserw i dań, kwaszenie ogórków). Ziele znajduje zastosowanie w produkcji wermutu. Nasiona obfitują w tłuszcze (do 28%). Z ziela lebiodki, liści porzeczki czarnej, wina i cukru sporządza się domowe lecznicze nalewki.
W celach leczniczych stosuje się wysuszone ziele, zebrane w okresie kwitnienia, oraz pozyskany z niego olejek eteryczny. Napar z ziela służy do pobudzenia apetytu, poprawy trawienia, wzmocnienia jelit przy ich atonii, używany jest przy zapaleniu dróg oddechowych i chorobach płuc.
Lebiodka jest rośliną cieplejszych okolic, wymaga zwłaszcza ciepła na początku rozwoju. Wymaga gleb lekkich, dobrze nawie¬zionych. Jesienią orze się pole przeznaczone pod plantację na głę¬bokość 22—25 cm, stosując pod pług 20—30 t obornika i 200 kg superfosfatu na 1 ha, wiosną przeprowadza się kultywatorowanie i bronowanie. Rozmnaża się lebiodkę z rozsady sadzonej w roz¬stawie 60X40—50 cm. W okresie wegetacji 2—3 razy spulchnia się międzyrzędzia i dokarmia rośliny saletrą amonową (100—150 kg na 1 ha). Zbiór przeprowadza się w pełni kwitnienia, ścinając kwitnące wierzchołki. Ziele suszy się na powietrzu i rozciera na sitach ocynkowanych lub drucianych. Mieszaninę liści i kwiatów przesiewa się w celu uwolnienia od kawałków łodyg.