Pages Menu
 

Categories Menu
Recenzje suplementów - dieta odchudzająca wrocław
Nie warto sięgać po suplementy diety bez ich wcześniejszego sprawdzenia. Całe szczęście dzisiaj do dyspozycji mamy internet. Bez problemu znajdziemy fora poświęcone suplementom
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
Zupy krem z buraków.
Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.
Przepisy na zupy krem z buraczków.
1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

- 2 duże
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Studio masażu: masaż rozluźniający Dąbrowa Górnicza
Na masaż rozluźniający mogą zdecydować się nie tylko osoby zawodowo trenujące sport. Po masaż rozluźniający mogą sięgać również Ci, którzy sport uprawiają amatorsko.
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje

Posted by on kwiecień 19, 2020 in Dieta i odchudzanie |

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Grzybiarzem być – czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby

Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich – stosowano metodę prób i błędów, jedząc grzyby które w rzeczywistości nie były jadalne. Zjedzenie tych trujących często okazywało się być ostatnim posiłkiem niewprawnego grzybiarza. Więc jak] je rozróżnić tak by zbierać tylko te dobre? W dzisiejszych czasach mamy całe spektrum wiedzy na ten temat – od encyklopedii po filmy.

jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

Sposobów jest wiele, jednak ja przybliżę dziś tylko dwa z nich by lepiej zapamiętać różnice na poszczególnych gatunkach.

Czubajka Kania – piękny dumny grzyb z rodzaju pieczarkowców. Rośnie tak duży że bardzo łatwo zauważyć go na poboczu, nawet jadąc samochodem z dużą prędkością. Jej gigantyczny kapelusz miewa nawet 35 centymetrów średnicy. Im kania jest starsza – tym łatwiej ją rozpoznać. Na środku kapelusza ma czubeczek a na całym kapeluszu widoczne są ciemnobrązowe łuski które odpadają po potarciu lub umyciu. Aby mieć pewność że kania jest kanią – musi mieć ruchomy pierścień na trzonie grzyba, natomiast innym sposobem jest bardzo delikatne wykręcenie jego nóżki z podłoża aby zobaczyć czy nie posiada czasem pochwy charakterystycznej dla muchomora sromotnikowego. Jak wcześniej wspomniano – pierścień czubajki jest ruchomy i można go przesunąć, natomiast mylony z kanią – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy posiada pierścień wrośnięty w nóżkę. Muchomor ma zielonkawy kapelusz nieposiadający brązowych zadziorków.

Gąski -kapelusz o lekko brązowej barwie z delikatnymi smugami, nóżka biała, czasem widać na niej zielonkawo-żółte plamki. Ze względu na to iż ma ona w swoim własnym gatunku odmiany jadalne i niejadalne a wszystkich jest ok 350 – nie poleca się zbioru tego grzyba osobom nawet dosyć dobrze doświadczonym w grzybobraniu. Gąski czy inne grzyby których postanowiono nie zbierać, powinno się zostawić w spokoju gdyż pełnią bardzo ważną funkcję w ekosystemie.