Pages Menu

Categories Menu
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Zupy krem z buraków.
Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.
Przepisy na zupy krem z buraczków.
1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

- 2 duże
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Kurs trener personalny - trening personalny Warszawa Wilanów
Nadprogramowe kilogramy sprawiają, że z trudem patrzysz w lustro i nie wiesz co z tym zrobić. W artykułach prasowych oraz programach telewizyjnych poświęconych
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
Dlaczego warto regularnie odwiedzać stomatologa?
Dlaczego regularne wizyty u stomatologa są tak istotne dla zdrowia jamy ustnej? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te rutynowe kontrole mogą być kluczem do wczesnego

Posted by on lis 21, 2020 in Zdrowie i wypoczynek |

Zdrowa dieta jesienią

Zdrowa dieta jesienią

Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko mieć kolorową dietę? W te chłodne dni, zawalcz o swoje zdrowie dwojako – wzmocnij odporność i rozgrzej się, to działa!

Po pierwsze – wzmocnij odporność

Lubisz tradycyjne, polskie smaki? Świetnie, bo gdy zastanawiasz się co jeść jesienią aby być zdrowym, odpowiedź czeka w słoiku w spiżarni – jeśli nie w Twojej, to na pewno w babcinej. Kiszona kapusta jest wyjątkowo bogata w witaminę C, która to wzmocni Twoją odporność. Jeżeli masz bardziej wysublimowany gust kulinarny, spróbuj koreańskiego kimchi. W rzeczywistości, to nic innego jak kiszona kapusta pekińska lub inne warzywa (ogórki, rzepa) z jednym „robiącym robotę” składnikiem. Ten składnik to przyprawa – papryka gochugaru. A poza kapustą, co jeść jesienią aby być zdrowym? Jedz dużo świeżych owoców i warzyw, wybieraj polskie jabłka, ale też cytrusy, gdyż to bogate źródło witaminy C. Na koniec nie zapomnij o naturalnych antybiotykach, jak czosnek czy imbir. Czosnek ma tak silne działanie, że poza tym, że skutecznie zwalcza infekcje, to jeszcze wspomaga trawienie, zabija pasożyty i obniża ciśnienie krwi, a to nie wszystkie jego supermoce!

Po drugie – rozgrzej się

Kwintesencją jesieni na talerzu jest zupa dyniowa. Zarówno kolorystycznie, jak i zdrowotnie, zwłaszcza, gdy dodasz do niej sporo rozgrzewającego imbiru. Oczywiście każda ciepła zupa, będzie dobrym pomysłem w zimne dni. Ponadto, koniecznie postaw na ciepłe śniadania! Mama powtarzała, że śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Miała rację, a Ty zwróć na niego uwagę szczególnie w chłodne dni. Zapomnij o suchych, zimnych kanapkach – rozgrzewaj się od samego rana! Gotuj owsianki, jaglanki, gryczanki czy inne parujące miski. I uwaga, wcale nie muszą być na słodko. Wystarczy, że do gotującej się kaszy, dolejesz sos sojowy, dodasz zioła, ostrą paprykę, pod koniec wrzuć jeszcze kostki pomidora i ogórka (najlepiej kiszonego) – wytrawna jaglanka proszę bardzo! Nie mów, że nie lubisz – spróbuj, najwyżej pozostaniesz przy jajecznicy i parówkach.