Pages Menu

Categories Menu
Wskazówki, jak schudnąć bez modnych diet i chodzenia na siłownię
To prawda, że istnieje wiele modnych diet i ćwiczeń na siłowni, dzięki którym można uzyskać pożądaną sylwetkę. Jednak trzymanie się ich nie jest łatwym
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Wspomaganie odchudzania: tabletki wspomagające odchudzanie
Największym wrogiem odchudzania jesteśmy my sami. Brak silnej woli, uleganie własnym słabościom, brak systematyczności- to główne przeszkody w drodze do osiągnięcia
Jak poprawnie obliczyć BMI
Dla użytkowników siłowni i fitness clubów bardzo ważne jest kontrolowanie swoich postępów. Systematyczne pomiary i obserwacje dają pogląd, czy treningi przynoszą zadowalające efekty.
Punktem
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Jak schudnąć i utrzymać wagę?
Najważniejszą rzeczą w życiu jest zachowanie zdrowia i sprawności fizycznej. Jeśli masz nadwagę, musisz zmienić swoją dietę i zmienić rutynę ćwiczeń. Jest to jedyny sposób, aby zachować sprawność
Jak pozbyć muszek w kuchni?
Masz problem z meszkami w kuchni? Jest dość denerwujący problem z tymi małymi szkodnikami, jak się go pozbyć? Jest kilka dobrych sposobów na to, między innymi takie jak:

Pierwszą metodą

Posted by on mar 14, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Zupy krem z buraków.

Zupy krem z buraków.

Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.

Przepisy na zupy krem z buraczków.

1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

– 2 duże buraki ( ok.600 g)

– 1 ziemniak

– 1 marchewka

– 1 czerwona cebula

– 1 ząbek czosnku

– 40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

– 750 ml bulionu warzywnego lub wody

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Wykonanie:

1.Buraczki i ziemniaka obrać – pokroić w kostkę.

2. Marchewkę obrać – pokroić w talarki.

3. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, czosnek pokroić na plasterki.

4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę, następnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, buraczki oraz ziemniaki i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i przykryć garnek – zredukować ogień i dusić warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

6. Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.

7. Przełożyć całość do pojemnika stojącego blendera i miksować zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelać zupę z powrotem do garnka i doprawić sokiem z cytryny.

KREM BURACZANY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM.

Składniki:

– 3 duże buraki

– 2 cm świeżego imbiru

– 2 ząbki czosnku

– mały kawałek świeżej papryczki chili ewentualnie szczypta chili w proszku

– 2 lub 3 łyżki oleju

– 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

– 1 ½ szklanki wody

– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

– sól i pieprz

– 2 łyżki soku z limonki.

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować i nie obierać ich, zawinąć w folię aluminiową. Piec 60 – 80 minut.
Upieczone buraki rozwinąć z folii. Odciąć korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będzie potrzebna na koniec.

2. Imbir, czosnek i papryczkę chili posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać czosnek, posiekany imbir i papryczkę chili. Podsmażać wszystko przez 1 minutę.

3. Kolejno dodać pokrojone buraki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę, sos sojowy, pół łyżeczki soli i gotować przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu.

4. Zupę zmiksować na gładki krem, jeśli potrzeba – dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podać gorącą z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.