Zupy krem z buraków.
Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.
Przepisy na zupy krem z buraczków.
1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.
Składniki:
– 2 duże buraki ( ok.600 g)
– 1 ziemniak
– 1 marchewka
– 1 czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
– 750 ml bulionu warzywnego lub wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.
Wykonanie:
1.Buraczki i ziemniaka obrać – pokroić w kostkę.
2. Marchewkę obrać – pokroić w talarki.
3. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, czosnek pokroić na plasterki.
4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę, następnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, buraczki oraz ziemniaki i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i przykryć garnek – zredukować ogień i dusić warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
6. Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
7. Przełożyć całość do pojemnika stojącego blendera i miksować zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelać zupę z powrotem do garnka i doprawić sokiem z cytryny.
KREM BURACZANY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM.
Składniki:
– 3 duże buraki
– 2 cm świeżego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– mały kawałek świeżej papryczki chili ewentualnie szczypta chili w proszku
– 2 lub 3 łyżki oleju
– 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
– 1 ½ szklanki wody
– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
– sól i pieprz
– 2 łyżki soku z limonki.
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować i nie obierać ich, zawinąć w folię aluminiową. Piec 60 – 80 minut.
Upieczone buraki rozwinąć z folii. Odciąć korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będzie potrzebna na koniec.
2. Imbir, czosnek i papryczkę chili posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać czosnek, posiekany imbir i papryczkę chili. Podsmażać wszystko przez 1 minutę.
3. Kolejno dodać pokrojone buraki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę, sos sojowy, pół łyżeczki soli i gotować przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu.
4. Zupę zmiksować na gładki krem, jeśli potrzeba – dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podać gorącą z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.
Najnowsze komentarze