Pages Menu

Categories Menu
Pyszna, zdrowa i domowa nalewka żurawinowa
Żurawina znana jest jako polska cytryna. Nie powinno to dziwić, gdyż to właśnie żurawina zawiera dużo witaminy C, znacznie więcej niż cytryna, a również ma kwaskowy smak. Ten
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
6 wskazówek, jak zmotywować się do ćwiczeń
Ćwiczenia fizyczne są dla nas dobre. Dają nam energię i sprawiają, że nasze ciało jest aktywne. Ludzie, którzy mają aktywne ciało, mają też aktywny umysł. Jeśli chcesz pozbyć
Odżywki: activlab, Beta Alanina
Jednym z najbardziej popularnych środków na odchudzanie jest produkt odżywki activlab. Wszyscy doskonale wiemy, że nasze mięśnie w głównej mierze składają się z białka. Jeśli więc chcemy
Spersonalizowana dieta online
Osoby, które szukają sprawdzonych i skutecznych planów dietetycznych, mają obecnie bardzo wiele możliwości. Niezależnie od wyboru, powinniśmy pamiętać o tym, że każda dieta musi być przede
Jagody acai berry 900 i opinie jakie o nich krążą...
Acai Berry 900 to jeden z nowszych produktów wśród suplementów diety. Pytanie brzmi czy jest to środek skuteczny. W internecie nie brak bowiem pozytywnych opinii na

Posted by on mar 14, 2021 in Dieta i odchudzanie |

Zupy krem z buraków.

Zupy krem z buraków.

Zupy krem to świetny pomysł na pyszne, sycące danie. Jedną z takich propozycji może być krem buraczkowy.

Przepisy na zupy krem z buraczków.

1. KREMOWA ZUPA Z BURACZKÓW.

Składniki:

– 2 duże buraki ( ok.600 g)

– 1 ziemniak

– 1 marchewka

– 1 czerwona cebula

– 1 ząbek czosnku

– 40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

– 750 ml bulionu warzywnego lub wody

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Wykonanie:

1.Buraczki i ziemniaka obrać – pokroić w kostkę.

2. Marchewkę obrać – pokroić w talarki.

3. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, czosnek pokroić na plasterki.

4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę, następnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, buraczki oraz ziemniaki i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i przykryć garnek – zredukować ogień i dusić warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

6. Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.

7. Przełożyć całość do pojemnika stojącego blendera i miksować zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelać zupę z powrotem do garnka i doprawić sokiem z cytryny.

KREM BURACZANY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM.

Składniki:

– 3 duże buraki

– 2 cm świeżego imbiru

– 2 ząbki czosnku

– mały kawałek świeżej papryczki chili ewentualnie szczypta chili w proszku

– 2 lub 3 łyżki oleju

– 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

– 1 ½ szklanki wody

– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

– sól i pieprz

– 2 łyżki soku z limonki.

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować i nie obierać ich, zawinąć w folię aluminiową. Piec 60 – 80 minut.
Upieczone buraki rozwinąć z folii. Odciąć korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będzie potrzebna na koniec.

2. Imbir, czosnek i papryczkę chili posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać czosnek, posiekany imbir i papryczkę chili. Podsmażać wszystko przez 1 minutę.

3. Kolejno dodać pokrojone buraki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę, sos sojowy, pół łyżeczki soli i gotować przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu.

4. Zupę zmiksować na gładki krem, jeśli potrzeba – dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podać gorącą z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.