Pages Menu
 

Categories Menu
Grzybiarzem być - czyli jak zbierać tylko jadalne grzyby
Zbieranie grzybów nie jest prostą sztuką. Zwykle była ona przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kiedy jednak grzyby były jeszcze zagadką dla wszystkich - stosowano
Kiwi – odżywczy owoc
Mimo że jest niepozorne, kryje wewnątrz całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ma szerokie właściwości zdrowotne, a w kosmetyce jest składnikiem wielu pielęgnacyjnych preparatów. To doskonały
Spalacze tłuszczu: odchudzanie Szczecin
Im bliżej wiosny i lata tym więcej pieniędzy wydajemy na suplementy i tabletki wspomagające odchudzanie. Wielu nawinie jednak wierzy, że wystarczy same regularne przyjmowanie tabletek
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Chmiel zwyczajny

Chmiel zwyczajny  jest byliną dwupienną z rodziny morwowatych, rosnącą dziko w strefie umiarkowanej półkuli północnej w wilgotnych lasach liściastych i nad brzegami rzek. Uprawiany jest we wszystkich prawie krajach o klimacie umiarkowanym i ciepłym.
Korzeń palowy z długimi, poziomymi pędami podziemnymi. Łodyga roczna, wijąca się, czworokanciasta, z krótkimi, wstecz hakowato zagiętymi, szorstkimi włoskami. Liście ogonkowe, pozornie naprzeciwległe, dłoniasto klapowane o 3—5 klapach, przeważnie zaostrzonych, z wierzchu nagie, od spodu szorstko owłosione. Roślina wiatropylna. Kwiaty męskie drobne, o 5- -działkowym okwiecie i 5 pręcikach, zebrane w luźne wierz­chołki. Kwiaty żeńskie, ciasno osadzone na kolankowatej osi, po 4 na każdym kolanku, tworzą szyszko podobny kwiatostan. W kącie każdej podsadki znajdują się 2 kwiaty żeńskie bez okwiatu, z 1 słupkiem o dwóch znamionach. Owocem jest orzeszek. Charakterystyczne dla chmielu są złocistożółte gruczołki (po otrząśnięciu dające tzw. lupulinę), wypełnione gorzkimi, żywiczno-aromatycznymi substancjami, pokrywające nasady podsadek. „Szyszki” chmielu, zawierające od 8 do 22% żywic, głównie hu- mulonu i lupulonu używane są w piwowarstwie dla nadania piwu goryczy i aromatu oraz zapobiegnięcia psuciu się, a także w piekarnictwie (zamiast drożdży). Wysoka jakość „szyszek” uwarunkowana jest brakiem w nich nasion (z plantacji przemysłowych usuwa się rośliny męskie). Świeże pędy chmielu stanowią paszę dla zwierząt, suche — surowiec, z którego otrzymuje się grube włókno (zawartość 18%). Młode pędy wiosną są jadalne i zastępują szparagi. Lupulina daje trwałe farby zieloną, czerwoną i brązową do farbowania wełny i jedwabiu; stosowana jest w produkcji lakierów. Olejek eteryczny znajduje zastosowanie w perfumerii.
Oba związki działają silnie bakteriobójczo, nawet na prątki gruźlicy ludzkiej oraz przeciwnowotworowo.