Pages Menu

Categories Menu
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
Techniki oddechowe i prawidłowe oddychanie.
Nasze życie rozpoczyna się od momentu narodzin wraz z pierwszym wdechem powietrza. Żyjemy oddychając nieświadomie każdego dnia, w każdej minucie aż do ostatniego wydechu kiedy
Zioła suszone czy świeże? Sprawdź czym się różnią
Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Wykorzystywano je nie tylko podczas gotowania potraw. Wiele ziół do dziś wykazuje działania lecznicze, wspomagające naturalne procesy
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Wszystko dla dziecka i dla mamy
Wielu młodych rodziców sięga po porady do różnych źródeł. W sytuacjach, gdzie potrzebują oni dogłębnej wiedzy, czy też porady z danego interesującego ich obszaru. Szukają różnych możliwości
Zielona alga na oczyszczanie - chlorella. Dieta oczyszczająca organizm - skuteczna kuracja
Dieta na oczyszczanie organizmu powinna zawierać takie elementy, które usuwają toksyny z organizmu i pozwalają na oczyszczenie
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Kardamon malabarski

Kardamon malabarski jest byliną kłączową wysokości 2—4 m, z rodziny imbirowatych. Gatunek ten ma 2 odmiany: var. minuscula i var. major. Na skalę przemysłową uprawia się go w Indiach, Birmie, na Półwyspie Indochińskim, w południowych Chinach, Indonezji, na Cejlonie, w Gwatemali i Salwadorze. Po¬chodzi z Indii. Liście lancetowate, do 70 cm długości i do 8 cm szerokości, o krótkich pochwach i małych, tępych języczkach. Kwiatostanem jest długie grono. Kwiaty osadzone są po 3—6 v/ pachwinach wąskich, tępych przykwiatków. Kielich trójzrębowy, korona bladozielona. Pręcików 3, ale tylko jeden zawiera w pylniku płodny pyłek. Owocem jest torebka 3-komorowa, trój- graniasta, podłużnie bruzdowana, żółtawa lub brunatnawa, zawierająca 8—16 nasion (część użytkowa). Nasiona są aromatyczne, drobne, brunatne lub czerwonawe, nieprawidłowego, kanciastego kształtu, nieco zmarszczone poprzecznie, o smaku korzenno-palącym.
Znaczenie gospodarcze i lecznicze. Nasiona odmiany minuscula (uprawianej w Indiach) zawierają 3,5—8% olejku eterycznego, dużo skrobi, tłuszczu i szczawianu wapnia. Nasiona mniej war¬tościowej odmiany major zawierają 4—6% olejku eterycznego.
W Azji używa się wysuszonych owoców do sporządzania środ¬ków do żucia i do aromatyzowania kawy, w Europie — jako przy¬prawy korzennej w piekarnictwie, do produkcji kiełbas i marynat, jako dodatku do potraw, kiszonek i sosów. Olejek eteryczny sto¬sowany jest w przemyśle cukierniczym, konserwowym, tytonio- wym, farmaceutycznym (środek przeciw wzdęciom i nadmiernej fermentacji) oraz przy produkcji likierów.
W starożytnej Grecji, starożytnym Rzymie i średniowiecznej Europie nasiona kardamonu stosowano dla poprawy trawienia, przy bólach głowy, kaszlu, chorobach nerek i jako środek wiatro- pędny. Obecnie farmakopee wielu krajów zalecają kardamon przy astmie i bólach głowy, w celu poprawy apetytu i przeciw wzdę¬ciom.
Rozmnażanie i agrotcchnika. Kardamon rozmnaża się za pomocą kłączy, rzadziej — nasion. Rozstawa sadzenia wynosi zwykle 100 X X100 cm. Roślina nie znosi przymrozków. Pierwszy plon uzyskuje się z 2—4-letniej plantacji, pełny — w piątym roku, po czym produktywność roślin maleje. Plon torebek z nasionami waha się od 1,1 do 2,5 t z 1 ha. Wydatek suchego produktu wynosi 25— —28%, plon nasion — 0,5—1 t z 1 ha.