Pages Menu

Categories Menu
Zielona alga na oczyszczanie - chlorella. Dieta oczyszczająca organizm - skuteczna kuracja
Dieta na oczyszczanie organizmu powinna zawierać takie elementy, które usuwają toksyny z organizmu i pozwalają na oczyszczenie
Dlaczego warto regularnie odwiedzać stomatologa?
Dlaczego regularne wizyty u stomatologa są tak istotne dla zdrowia jamy ustnej? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te rutynowe kontrole mogą być kluczem do wczesnego
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Dlaczego przy planowaniu diety należy unikać pewnych grup pokarmów?
Każdy człowiek wie, że musi spożywać określone pokarmy, aby uzyskać składniki odżywcze, witaminy i inne ważne rzeczy. Dlaczego jednak ważne jest unikanie
Jak schudnąć i utrzymać wagę?
Najważniejszą rzeczą w życiu jest zachowanie zdrowia i sprawności fizycznej. Jeśli masz nadwagę, musisz zmienić swoją dietę i zmienić rutynę ćwiczeń. Jest to jedyny sposób, aby zachować sprawność
Jakie są najlepsze ćwiczenia na odchudzanie?
Żyjemy w czasach, w których wszyscy mają nadwagę i są otyli. Ludzie stają się otyli z różnych powodów. Niektórzy ludzie są otyli z powodu braku odpowiedniego odżywiania, podczas

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Gorczyca sarepska

Gorczyca sarepska jest rośliną roczną z rodziny krzyżowych, o rozgałęzionej, nagiej łodydze wysokości 30—75 cm (do 1,5 m). Dolne liście lirowate, ogonkowe, górne — zwykle niepodzielone, siedzące. Korzeń palowy. Kwiatostan — baldachogrono. Kwiaty drobne, jaskrawożółte. Jak u większości roślin krzyżowych występuje heterofilia. Kwiaty zapylane są obchwyt pyłkiem przez owady, ale łatwo zapylają się własnym pyłkiem. Kwitnienie w maju, dojrzewanie owoców w czerwcu. Owoc — równowąska łuszczyna długości 2,5—5,5 cm. Nasiona drobne, kuliste, ciemnobrązowe lub bursztynowożółte, gorzkie. Masa 1000 nasion 1,8— —4,5 g. Jest to typowa jara roślina oleista z kontynentu azjatyckiego. Powstała w wyniku spontanicznego skrzyżowania się gor­czycy czarnej (2n = 16; AA) i rzepy (2n = 20; CC). Uprawiana jest w Europie Zachodniej (rzadko, gdyż zastępuje ją tam gor­czyca czarna), Azji Mniejszej, Iranie, na Półwyspie Arabskim, w Afganistanie, na Nizinie Hindustańskiej, Cejlonie, Półwyspie Malajskim, w Chinach, północnej Mongolii, na Półwyspie Koreań­skim, w Japonii, Afryce, Ameryce Północnej (na małą skalę) i na Wyspach Antylskich, w ZSRR głównymi rejonami uprawy są: Dolne Powołże, Kazachstan i suche rejony Kaukazu Północnego.