Pages Menu

Categories Menu
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.
6 wskazówek, jak zmotywować się do ćwiczeń
Ćwiczenia fizyczne są dla nas dobre. Dają nam energię i sprawiają, że nasze ciało jest aktywne. Ludzie, którzy mają aktywne ciało, mają też aktywny umysł. Jeśli chcesz pozbyć
Zielona alga na oczyszczanie - chlorella. Dieta oczyszczająca organizm - skuteczna kuracja
Dieta na oczyszczanie organizmu powinna zawierać takie elementy, które usuwają toksyny z organizmu i pozwalają na oczyszczenie
8 prostych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Zdrowe ciało oznacza zdrowy umysł. Jeśli masz zdrowe ciało, otrzymasz wszystkie korzyści płynące ze zdrowego umysłu. Dlatego właśnie zamierzam przedstawić Ci kilka
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Studio masażu: masaż rozluźniający Dąbrowa Górnicza
Na masaż rozluźniający mogą zdecydować się nie tylko osoby zawodowo trenujące sport. Po masaż rozluźniający mogą sięgać również Ci, którzy sport uprawiają amatorsko.

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Gorczyca sarepska

Gorczyca sarepska jest rośliną roczną z rodziny krzyżowych, o rozgałęzionej, nagiej łodydze wysokości 30—75 cm (do 1,5 m). Dolne liście lirowate, ogonkowe, górne — zwykle niepodzielone, siedzące. Korzeń palowy. Kwiatostan — baldachogrono. Kwiaty drobne, jaskrawożółte. Jak u większości roślin krzyżowych występuje heterofilia. Kwiaty zapylane są obchwyt pyłkiem przez owady, ale łatwo zapylają się własnym pyłkiem. Kwitnienie w maju, dojrzewanie owoców w czerwcu. Owoc — równowąska łuszczyna długości 2,5—5,5 cm. Nasiona drobne, kuliste, ciemnobrązowe lub bursztynowożółte, gorzkie. Masa 1000 nasion 1,8— —4,5 g. Jest to typowa jara roślina oleista z kontynentu azjatyckiego. Powstała w wyniku spontanicznego skrzyżowania się gor­czycy czarnej (2n = 16; AA) i rzepy (2n = 20; CC). Uprawiana jest w Europie Zachodniej (rzadko, gdyż zastępuje ją tam gor­czyca czarna), Azji Mniejszej, Iranie, na Półwyspie Arabskim, w Afganistanie, na Nizinie Hindustańskiej, Cejlonie, Półwyspie Malajskim, w Chinach, północnej Mongolii, na Półwyspie Koreań­skim, w Japonii, Afryce, Ameryce Północnej (na małą skalę) i na Wyspach Antylskich, w ZSRR głównymi rejonami uprawy są: Dolne Powołże, Kazachstan i suche rejony Kaukazu Północnego.