Pages Menu
 

Categories Menu
Urządzenia siłowni zewnętrznych: Kraków siłownie
Dla wielu spośród nas siłownia to zamknięte pomieszczenie, wypełnione spoconymi mężczyznami z całą masą profesjonalnego sprzętu. Tak jednak nie musi być. Coraz częściej
Co zrobić z asymetrią ułożeniową?
Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka. Trudno zatem dziwić się temu, że szczególnie w przypadku noworodków często martwimy się wieloma kwestiami związanymi ze zdrowiem naszej
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
Odżywki: activlab, Beta Alanina
Jednym z najbardziej popularnych środków na odchudzanie jest produkt odżywki activlab. Wszyscy doskonale wiemy, że nasze mięśnie w głównej mierze składają się z białka. Jeśli więc chcemy
Udar mózgu.
Udar mózgu jest jedną z chorób, w której ogromne znaczenie ma czas, w którym pacjent zostanie dowieziony do szpitala. Właśnie dlatego lekarze i personel medyczny starają się jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę
Wskazówki, jak schudnąć bez modnych diet i chodzenia na siłownię
To prawda, że istnieje wiele modnych diet i ćwiczeń na siłowni, dzięki którym można uzyskać pożądaną sylwetkę. Jednak trzymanie się ich nie jest łatwym
4 skuteczne wskazówki, jak schudnąć, ciesząc się jedzeniem
Wszyscy chcemy mieć szczupłe i wspaniałe ciało, ale jeśli walczysz, aby pozbyć się uporczywego tłuszczu z brzucha, to powinieneś wypróbować te wskazówki.
Cieszenie

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Juta

Do rodzaju juta z rodziny lipowatych należą roczne rośliny włókniste. Liczy on 40 gatunków, rozprzestrzenionych w tropikalnych rejonach Azji, Afryki, Ameryki Południowej i Australii. Na dużą skalę uprawia się tylko dwa gatunki: jutę warzywną. W ZSRR uprawia się jutę warzyw¬ną (Azja Środkowa, Mołdawia, Ukraina)..
Rośliny juty warzywnej mają wzniesioną, obłą, mało rozgałę¬zioną łodygę wysokości 3,5—4 m, korzeń palowy, rozgałęziony. Liście skrętoległe, owalnolancetowate, brzegiem piłkowane, z dwo¬ma długimi, kolcowatymi wyrostkami u podstawy blaszki liścio¬wej, której długość wynosi 5—12 cm, szerokość 2—6 cm. Kwiaty drobne, żółte, 5-krotne, obupłciowe, osadzone pojedynczo lub po 2—3. Kwitnienie cyklami w ciągu 2,5 miesiąca. Roślina samopyl- na. Owoc — wydłużona, cylindryczna (długości 5—10 cm), żeber- kowana, otwierająca się po dojrzeniu torebka z wyciągniętym wierzchołkiem. Nasiona liczne, trójgraniaste, malachitowej bar¬wy, rzadziej brązowe, drobne. Masa 1000 nasion 1,5—2 g. Dojrzałe nasiona zawierają do 14% tłuszczu, są trujące. Gatunek ten nie jest znany w stanie dzikim. Jest to roślina krótkiego dnia, nie znosząca przymrozków. Sieje się ją przeważnie dwurzędowymi pasami z międzyrzędziami szerokości 60 i 10—12 cm, na plan¬tacjach nasiennych — w rzędy oddalone o 60 cm. Ilość wysiewu przy uprawie na włókno 12—14 kg, przy uprawie na nasiona 6 kg na 1 ha. Pielęgnowanie polega na spulchnianiu gleby, dokarmianiu i nawadnianiu roś¬lin.
Ojczyzną juty są Indie, gdzie po raz pierwszy wprowadzono ją do uprawy. W Rosji w sześć¬dziesiątych i siedemdziesiątych łatach XIX w. podjęto bezowocne próby aklimatyzacji. Znaczenia produkcyjnego roślina ta nabrała dopiero za władzy radzieckiej. Juta daje w Azji Środkowej plon 9—10 t suchych łodyg z 1 ha (włókno stanowi 30—40% masy łodyg).
Juta jest rośliną włóknistą o światowym znaczeniu (włókna łykowe tworzą się z protofloemu). Włókno używane jest głównie do wyrobu worków. Dzięki wysokiej higroskopijności stanowi ono wyjątkowo cenny materiał na worki przeznaczone dla cukru i innych towarów spożywczych. Służy także do produkcji tkanin dekoracyjnych i obiciowych, brezentu, słabo pęczniejących w wodzie lin i sznurów. W krajach tropikalnych uprawia się czasem jutę jako roślinę warzywną, której liście spożywane są podobnie jak szpinak.
Znaczenie lecznicze mają nasiona zawierające glikozydy korchorozyd i olitorozyd. Kardiotoniczny glikozyd korchorozyd, otrzymywany z nasion juty warzywnej, stosowany jest przy niewydol¬ności sercowona-czyniowej z zaburzeniami krążenia krwi, zwłaszcza przy obniżeniu napięcia mięśnia sercowego oraz występo¬waniu częstoskurczu i arytmii, przy reumatycznych wadach serca, płucno-sercowej niewydolności i innych przypadkach wymagają¬cych zastosowania glikozydów nasercowych. Olitorozyd jest dru¬gim glikozydem nasercowym pozyskiwanym z nasion juty warzywnej i pod względem właściwości farmakologicznych zbliżonym do strofantyny. Stosuje się go przy ostrej i przewlekłej niewydolności sercowonaczyniowej, zwłaszcza u chorych z reumatyczną wadą serca i stwardnieniem włóknistym.
Z innych uprawianych gatunków juty znaczenie lecznicze mają juta kanciasta (cała roślina) i juta torebkowa (C. capsularis). Ta druga została wprowadzona do uprawy przed przeszło 200 laty w dolinie Gangesu i Bramaputry. Stała się przedmiotem handlu światowego od czasów wojny krymskiej (1854—1855), gdy przer¬wany został wywóz rosyjskiego włókna konopnego. Młode pędy zawierają glikozyd kapsulinę, stosowaną w chińskim lecznictwie ludowym.