Pages Menu

Categories Menu
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Dobry peeling medyczny - złuszczanie naskórka Warszawa Mokotów
Skóra, która dobrze oddycha jest piękniejsza. Dlatego tak ważne jest, by pamiętać o cyklicznym wykonywaniu peelingu, który ściera zewnętrzną warstwę naskórka
Estragon w kuchni - jak go używać?
Estragon – uznanie na świecie
Europejskie kuchnie bardzo często korzystają z tej aromatycznej rośliny. Mistrzowie kulinarni pochodzący z Francji ukoronowali tą roślinę mianem „króla
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Studio masażu: masaż rozluźniający Dąbrowa Górnicza
Na masaż rozluźniający mogą zdecydować się nie tylko osoby zawodowo trenujące sport. Po masaż rozluźniający mogą sięgać również Ci, którzy sport uprawiają amatorsko.
Wskazówki, jak schudnąć bez modnych diet i chodzenia na siłownię
To prawda, że istnieje wiele modnych diet i ćwiczeń na siłowni, dzięki którym można uzyskać pożądaną sylwetkę. Jednak trzymanie się ich nie jest łatwym
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Bazylia

Bazylia (Ocimum L.) jest rodzajem z rodziny wargowych liczącym około 150 gatunków, które ros­ną dziko w krajach subtropikalnych i tropikalnych. Rośliny giną podczas niewielkich przymrozków, a nawet w niskich temperaturach dodatnich. W Związku Radzieckim uprawia się trzy gatunki bazylii: eugenolową , pospolitą i miętolistną
Bazylia eugenolową jest półkrzewem zwykle o pokroju stożko­watym, wysokości do 100 cm. Uprawia się ją w Afryce, Indiach i na Półwyspie Malajskim, w ZSRR — jako roślinę roczną (Krym, Kaukaz). System korzeniowy rozgałęziony, wiązkowa ty. Pęd głów­ny i większa część pędów bocznych zakończone są kłosokształtny- mi kwiatostanami z kwiatami osadzonymi w niby w kólkach. Liście duże, ogonkowe, naprzeciwległe, jajowato-lancetowate, o brzegach piłkowanych, od spodu owłosione. Kwiaty żółte. Pręcików cztery, dwa z nich krótsze. Kwiaty rozwijają się w sierpniu, owoce doj­rzewają we wrześniu. Rozłupki drobne (masa 1000 sztuk 0,6— —0,7 g), kuliste, gładkie, po namoczeniu silnie śluzo waciejące.

Uprawiana jest w celu pozyskiwania z zielonej masy olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: eugenol (do 70%), metylo- chawikol, kamfora i ocymen. Olejek eteryczny i czysty eugenol używane są w perfumerii i przemyśle spożywczym jako środek aro­matyczny, a także jako surowiec do pozyskiwania waniliny. Euge­nol stosowany jest w praktyce dentystycznej jako środek dezynfek­cyjny i dezodorant. W Nikit- skim Ogrodzie Botanicznym otrzymano mieszańce bazylii eugenolowej i miętolistnej, od­znaczające się większą wydaj­nością olejku eterycznego i eu­genolu (odmiana Jubilejnyj).Gatunek ten uprawia się z roz­sady; którą sadzi się w rozsta­wie 45X45 cm lub systemem kwadratowo-gniazdowym 60 X X 60 cm po dwie rośliny w gnieździe. Bazylia pospolita rośnie dziko w Iranie, Chinach i tropikalnej Ameryce, w ZSRR — na po­łudniu części europejskiej, Kau­kazie, w Azji Środkowej i na Dalekim Wschodzie.