Bazylia - Acai berry, dieta i odchudzanie
Pages Menu

Categories Menu
Zielona alga na oczyszczanie - chlorella. Dieta oczyszczająca organizm - skuteczna kuracja
Dieta na oczyszczanie organizmu powinna zawierać takie elementy, które usuwają toksyny z organizmu i pozwalają na oczyszczenie
Zdrowa dieta jesienią
Każdy kocha złotą polska jesień. A co, gdy nie jest aż tak kolorowa i ciepła? Wtedy warto odtworzyć na talerzu te piękne barwy jesieni! Ale pytanie, co jeść jesienią aby być zdrowym, a nie tylko
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
Studio masażu: masaż rozluźniający Dąbrowa Górnicza
Na masaż rozluźniający mogą zdecydować się nie tylko osoby zawodowo trenujące sport. Po masaż rozluźniający mogą sięgać również Ci, którzy sport uprawiają amatorsko.
Jak pokonać zachcianki żywieniowe
Jeśli chcesz schudnąć lub chcesz uzyskać sprawne ciało, musisz kontrolować swoje zachcianki. Jeśli więc i Ty borykasz się z tym problemem, to te proste wskazówki pomogą Ci w walce z zachciankami.
Nie
Szampony bez SLS. Naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
Sodium Lauryl Sulfate jest to środek myjący, który należy do grupy silnych detergentów. Do tej pory znaleźć go można było w większości produktów do mycia,
Dawkowanie witaminy D: suplementacja witaminy D. Czym grozi niedobór witaminy D?
Witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Niestety zimą oraz wczesną wiosną możemy mieć spore problemy z jej niedoborem.

Posted by on wrz 2, 2017 in Zioła lecznicze |

Bazylia

Bazylia (Ocimum L.) jest rodzajem z rodziny wargowych liczącym około 150 gatunków, które ros­ną dziko w krajach subtropikalnych i tropikalnych. Rośliny giną podczas niewielkich przymrozków, a nawet w niskich temperaturach dodatnich. W Związku Radzieckim uprawia się trzy gatunki bazylii: eugenolową , pospolitą i miętolistną
Bazylia eugenolową jest półkrzewem zwykle o pokroju stożko­watym, wysokości do 100 cm. Uprawia się ją w Afryce, Indiach i na Półwyspie Malajskim, w ZSRR — jako roślinę roczną (Krym, Kaukaz). System korzeniowy rozgałęziony, wiązkowa ty. Pęd głów­ny i większa część pędów bocznych zakończone są kłosokształtny- mi kwiatostanami z kwiatami osadzonymi w niby w kólkach. Liście duże, ogonkowe, naprzeciwległe, jajowato-lancetowate, o brzegach piłkowanych, od spodu owłosione. Kwiaty żółte. Pręcików cztery, dwa z nich krótsze. Kwiaty rozwijają się w sierpniu, owoce doj­rzewają we wrześniu. Rozłupki drobne (masa 1000 sztuk 0,6— —0,7 g), kuliste, gładkie, po namoczeniu silnie śluzo waciejące.

Uprawiana jest w celu pozyskiwania z zielonej masy olejku eterycznego, w którego skład wchodzą: eugenol (do 70%), metylo- chawikol, kamfora i ocymen. Olejek eteryczny i czysty eugenol używane są w perfumerii i przemyśle spożywczym jako środek aro­matyczny, a także jako surowiec do pozyskiwania waniliny. Euge­nol stosowany jest w praktyce dentystycznej jako środek dezynfek­cyjny i dezodorant. W Nikit- skim Ogrodzie Botanicznym otrzymano mieszańce bazylii eugenolowej i miętolistnej, od­znaczające się większą wydaj­nością olejku eterycznego i eu­genolu (odmiana Jubilejnyj).Gatunek ten uprawia się z roz­sady; którą sadzi się w rozsta­wie 45X45 cm lub systemem kwadratowo-gniazdowym 60 X X 60 cm po dwie rośliny w gnieździe. Bazylia pospolita rośnie dziko w Iranie, Chinach i tropikalnej Ameryce, w ZSRR — na po­łudniu części europejskiej, Kau­kazie, w Azji Środkowej i na Dalekim Wschodzie.