Pages Menu

Categories Menu
Dieta nawadniająca organizm podczas lata




W czasie upału, gdy temperatura przekracza 30 stopni, łatwo dochodzi do odwodnienia. Wraz z wodą tracimy cenne elektrolity – potas, magnez wapń i sód. Często sięgamy
6 zdrowych nawyków żywieniowych, które sprawią, że Twoja dieta będzie pracować dla Ciebie
Pozwól, że podzielę się z Tobą kilkoma ciekawymi wskazówkami, które pomogą Ci jeść mniej i nadal czuć się sytym.

1. Jedzenie
Czy można jeść sushi w ciąży? Odpowiadamy
Zachcianki w ciąży
Ciąża to niewątpliwie piękny, ale jednocześnie niełatwy czas. Przyszła mama boryka się bowiem z wieloma niedogodnościami, niewątpliwie także stresem związanym
Terapia z alpakami
Alpaki – zwierzęta południowoamerykańskie często mylone z lamami – są wykorzystywane do tego aby pomóc ludziom w każdym wieku poradzić sobie z traumą, problemami ze zdrowiem psychicznym oraz zwiększyć
Ser kozi i owczy - 2 nowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Polski konsument jest przyzwyczajony do mleka krowiego i wytwarzanych z niego produktów, w tym serów. Coraz częściej jednak tradycyjne sery zastępuje
Pełne zdrowia produkty znajdziemy w każdym sklepie
Bez wątpienia wszystkie warzywa jakie tylko znamy mają doskonały wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam ogromnych ilości witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
6 wskazówek, jak zmotywować się do ćwiczeń
Ćwiczenia fizyczne są dla nas dobre. Dają nam energię i sprawiają, że nasze ciało jest aktywne. Ludzie, którzy mają aktywne ciało, mają też aktywny umysł. Jeśli chcesz pozbyć

Posted by on wrz 4, 2017 in Zioła lecznicze |

Cynamonowiec kamforowy

Cynamonowiec kamforowy, czyli kamforowiec lekarski jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny wawrzynowatych , występującym w Chinach, na Półwyspie Koreańskim i w Japonii. W ZSRR uprawia się go na wybrzeżu czarnomorskim Kaukazu. Wysokość drzewa 25—50 (60) m. Korowina jasno- lub ciemnoszara. Młode gałązki zielone, gładkie. Liście skrętoległe, ogonkowe, skórzaste, jajowate, rzadziej eliptyczne, o zapachu kamfory. Kwitnienie w maju — czerwcu. Kwiaty obupłciowe, drobne, żółtawo- białe, zebrane w nieduże baldachogrona. Owoce — jagody dojrzewają w listopadzie. Wszystkie części drzewa zawierają olejek eteryczny (0,2—5,6%), którego głównym składnikiem jest lewoskrętna kamfora (do 94%) szeroko stosowana w medycynie i weterynarii. Kamforę zaczęto pozyskiwać w Chinach, w XVI w. Olejek kamforowy jest środkiem dezynfekcyjnym (zapobiega cholerze, czerwonce i malarii) oraz insektycydem (dym z palącego się drewna odgania komary i moskity). Olejek ten znajduje także zastosowanie w perfumerii i nasiennictwie (pobudza kiełkowanie nasion). Z gałązek i liści otrzymuje się kamforę (plon około 200 kg kamfory z 1 ha). Rozróżnia się trzy rodzaje olejku eterycznego — biały, czarny i niebieski. Białego używa się do odświeżania powietrza, a w produkcji farb zastępuje on terpentynę. Olejek czerwony wchodzi w skład barwników. Olejek niebieski ma szczególnie silny aromat; jest często stosowany jako insektycyd, zwłaszcza przeciw białym mrówkom; zawiera alkohole seskwiterpen- nowe. Drewno tego drzewa, pachnące, piękne, nie uszkadzane przez owady, używane jest do wyrobu mebli.